GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanovi u Boru neće još dugo biti najjevtiniji u zemlji

Kvadrate kupuju kao na pijaci

Stan od 75 kvadrata u centru grada još uvek se može pazariti za "siću" od 12.500 evra, ali prognoze su da takav džabaluk neće dugo potrajati

BOR - Stanovi u Boru i Majdanpeku još su najjevtiniji u Srbiji (od 80 u starom delu Bora do 250 evra u Novom gradskom centru i "Palestinskom naselju"), ali su procene agencija za nekretnine da će se već iduće godine cene najmanje udvostručiti. Na tržištu je danas veća potražnja nego ponuda, pogotovu manjih, jednosobnih stanova i garsonjera. Veći stanovi se najteže prodaju, tako da se komforan stan od 75 kvadrata u savremenoj gradnji u naselju Sunce može kupiti za 12.500 evra, što je i te kako isplativo.

Stala stambena gradnja

I dok se u nekim gradovima, kao na primer u Šapcu, godišnje gradi 200 stanova, u Boru je poslednjih godina taj proces zaustavljen. Novac iz Fonda za solidarnu stambenu izgradnju troši se za kupovinu postojećih stanova, što je jednostavnije i jevtinije.
Na taj način dolazi se i do superkomfornih stanova u Novom gradskom centru kakvih nema ni u prestonici. Neka gradilišta su napuštena, kao "Mulen ruž", i svi dogovori da se nakon pet godina završi zgrada od 24 stana - nikako da uspeju. Istovremeno, zaječarska "Timogradnja" i još neka građevinska preduzeća drže na ceni svoje stanove odavno napravljene za tržište, ali kupaca ni od kuda. Kupuju se lošiji, ali jevtiniji stanovi.

- Niske cene neće dugo trajati. Priča da ljudi sa Kosova masovno dolaze u Bor da se skuće, nije tačna. Kod nas su bile samo tri, četiri porodice i to su uzeli manje stanove u blizini starog centra, gde je stara gradnja i za koju nema puno potražnje. Imamo primer kupca iz Beograda koji je kupio tri manja dvosobna stana jer je rešio da živi u Boru, gradu koji je urbanizovan, sa živopisnom okolinom i koji će narednih godina i privredno napredovati. Reč je o penzionerima koji prodaju preskupe stanove u većim gradovima, a ovde dođu da provedu starost i da im ostane novca - kaže Dragan Volanović, vlasnik Agencije "Europolis" koja proda, kupi ili zameni 80 odsto stanova na tržištu.

U najstarijoj agenciji za nekretnine "Fontana" vlasnik Zoran Janković ubeđen je da će najavljene strane investicije u rudarstvo i metalurgiju vrlo brzo pojačati interesovanje za život u gradu bakra. Za nekoliko meseci doći će i do prodaje RTB-a, kao i ostalih fabrika, što će otvoriti nove perspective. Dileme nema: najmoćnije svetske firme interesuju se za RTB, neke su otvorile i predstavnićtva (kanadski "Dandi", američki "Felps dodž"), a na Crnom vrhu, sasvim je izvesno, biće otvoreni novi rudnici bakra i plemenitih metala.

- Bor postaje sve interesantniji i za studiranje. Imućnim roditeljima isplati se da kupe jevtinu garsonjeru i posle završetka fakulteta mogu da je prodaju i za skuplje pare. Najverovatnije da će se, već iduće godine, otvoriti novi fakultet, osim Tehničkog koji je postao atraktivan i za studente iz najudaljenijih krajeva SCG-ističe Janković.

B. F.


vesti po rubrikama

^Srbija

Kvadrate kupuju kao na pijaci
Banja spala na pet kreveta
Najzagađenija voda u Evropi
Odbijeni prigovori Kostića
Uskoro stalna prodajna izložba ovaca
Ledeni dani na Pešteru
  
 


     


FastCounter by LinkExchange