GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Reporter Glasa posetio Bratislavu gde je ovih dana sve u znaku priprema za novogodišnje praznike

Najluđa noć u starom gradu

Novogodišnji vatromet je jedan od lepših događaja, tu su i diskoteke na otvorenom, žurke, koncerti uživo, topla jela koja se služe na svakom uglu...

Ukoliko ovih dana razmišljate gde ćete provesti neke od predstojećih praznika, na primer Novu godinu, a da za to baš i nemate previše novca, pravo rešenje je Bratislava. Provod u najluđoj noći je nezaboravan. Za vatromet kažu da je jedan od lepših događaja, žurke su po celom starom gradu, koncerti uživo i diskoteke na otvorenom, topla jela se služe na svakom uglu, a pogled sa stare tvrđave na brdu iznad grada neverovatno romantičan.

U Bratislavi su već uveliko počele pripreme za Božić i Novu godinu. Na ulicama su izložene ukrasne jelke, supermarketi imaju posebna odeljenja sa novogodišnjim proizvodima, a ljudi već uveliko planiraju gde će da dočekaju 2006. godinu. Uostalom, ukoliko i sada imate neki slobodan dan, prestonica Slovačke nije tako daleko. Ako ništa drugo, mogu vas privući bar cene niže od 50 do 100 odsto. Šoping je uvek primamljiv.

Do Bratislave se putuje od osam do deset sati, što zavisi od zadržavanja na carinama, od 15 minuta do sat i više. Povratna karta "Lastinim" autobusom je oko 3.500 dinara, ne plaća se ni slovačka, ni mađarska tranzitna viza, pa vas ovo putešestvije i ne košta previše. Ukoliko nemate nekog tamo ko bi olakšao put do vize i poslao vam garantno pismo, onda možete i sami preko interneta da nađete hotel, rezervišete sobu i oni će vam poslati poziv. Prenoćišta koštaju od 20 evra, pa naviše, u zavisnosti od blizine centra grada, kao i broja zvezdica. Sasvim pristojne sobe koštaju najviše 25 evra.

Standard evropski, cene balkanske

Za šoping je najbolji njihov tržni centar "Tesko" gde je najjeftinije u gradu. Počev od tehnike, gde presu za sendviče možete da kupite za 10 evra i manje, pa vunene džempere za 10 evra, a i hrana je veoma jeftina. Na primer kilogram suvog mesa - vrata, košta oko 220 dinara, a i sve ostalo je ako ne više, a onda bar duplo jeftinije nego kod nas.

Predlažemo vam da ne uplaćujete obroke jer u Bratislavi za male pare možete da jedete u dobrim restoranima. Najviše poslovnih objekata nalazi se u centru grada, zbog kojih su i restorani na svakom ćošku jer Slovaci obavezno koriste pauzu za ručak za odlazak u neki od ovih restorana. Praktično, ceo stari deo grada koji je i najlepši deo Bratislave, i koji nikako ne smete da zaobiđete, miriše na hranu. Restorani su uglavnom u podrumima, iznad su butici i na kraju, poslovni objekti. Restorani imaju bogatu ponudu jela, ali svakodnevno u jeftinijoj ponudi imaju dva-tri jela koja koštaju od 160 do 200 dinara. Ceo obrok, sa čorbom, mesom i prilozima košta koliko kod nas jedna poštena pljeskavica s nogu.

Sad kad ste se već osigurali za krov nad glavom i klopu, i dobro se obukli (jer je tamo bar za pet stepeni hladnije), krenite u osvajanje grada koji turistima zaista ima šta da ponudi. Imajte u vidu da Bratislava ima tri puta manje stanovnika nego naša prestonica, grad je dosta manji i podseća mnogo na Novi Sad. Ono što nikako ne smete da zaobiđete je stara tvrđava na brdu iznad starog dela grada. Sa svoje četiri kule, ona je, kao i mnogobrojne bronzane skulpture po gradu postala simbol Bratislave. Podignuta je još u rimsko doba, a prvo pominjanje u knjigama vezuje se za 907. godinu.

Tvrđava se nalazi iznad Dunava, odmah uz stari grad, tu je i jedina pravoslavna crkva Svetog Nikole, a sa oboda tvrđave vidi se kompletan i novi i stari deo grada. Pogled na deo preko mosta je nešto kao na Novi Beograd, stambeni blokovi, veliki tržni centri i industrijska zona. Istina, ono što je zaista fenomenalno, što povezuje stari i novi deo Bratislave, jeste novi most koji na vrhu ima restoran sa koga se pruža veličanstven pogled. Vožnja liftom do restorana na mostu košta 200 dinara. U restoranu su cene do deset puta veće od onih u restoranima koji su bliži zemlji. U planu je inače i da taj toranj na vrhu mosta uskoro počne da se okreće, što će biti još bolji doživljaj.

Dok obilazite stari grad, neizostavno morate da prođete kroz Mihaljsku branu. Kažu da kad prolazite kroz veći tunel, zaustavite dah i zamislite želju, sigurno će se ispuniti. Ako greškom prođete kroz mali tunel nikad se nećete udati. Pa tu je i Predsednička palata, Narodno pozorište i opera, ali i stare tvrđave u okolini Bratislave. U svakom slučaju grad je potpuno vaš jer danju svi rade, posle posla svi trče kući, retko kad se zadržavaju u restoranima posle posla i uopšte retko izlaze radnim danima.

Gužve uopšte nema. Za to je rezervisan vikend, kada svi krenu u šoping, ali i noćni provod. Iako su oni prilično nepristupačni za strance, a i među sobom su hladni (svako svoj ceh u kafani plaća) uveče pod dejstvom muzike i alkohola i njima malo ventil popusti. Što se izlazaka tiče posebno preporučujemo "Flamenko bar" u kom je fenomenalan provod i muzika, ali i kafana na obodu tvrđave - Vidrica u kojoj na džuboksu možete sebi da priuštite Harisa Džinovića i osećaćete se kao kod kuće jer njihova lokalna muzika i nije nešto interesantna.


vesti po rubrikama

^putovanja

Najluđa noć u starom gradu
Samo za bogate
Al' se nekad dobro jelo
 


     


FastCounter by LinkExchange