GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Država sprema rampu za nerazumna poskupljenja

BEOGRAD - Komunalci ponovo prete poskupljenjima u mnogim gradovima u Srbiji, mada su cene njihovih usluga u ovoj godini tri puta brže rasle od ostalih cena. Grejanje, voda, iznošenje smeća i druge komunalije poskupele su od početka godine u proseku za 30 odsto ili dvostruko više nego što je bila inflacija, koja je do septembra iznosila 13,7 odsto. Voda za domaćinstvo je do oktobra poskupela u proseku 33,2 procenta, naknada za kanalizaciju 36 odsto, grejanje 31, iznošenje smeća 25,4...

Izgleda, međutim, da se cene komunalija neće na tome zaustaviti. Mnogi gradovi najavljuju nove cenovnike, poput Beograda, kako bi s višim cenama ušli u novu kalendarsku godinu, a neki su to, kao na primer u Nišu, već učinili. Oni, zapravo, hvataju "poslednji voz" pred najavljenu kontrolu ovih cena, koju im sprema država.

Otpor lokalnih vlasti

Ideja da se ne dozvoli divljanje cena i plata u javnim preduzećima i u lokalnoj samoupravi već nailazi na otpor političkih stranaka koje imaju vlast u opštinama i gradovima.
- Na čudan način se daje ovlašćenje ministru finansija da raspolaže sredstvima lokalne samouprave. Nedopustivo je da on sad može da im zaustavi uplate iz budžeta, ako se negde podignu plate za više od 9 odsto - izjavio je Aleksandar Vlahović, poslanik DS-a.

Pred poslanicima Skupštine Srbije se nalazi predlog finansijskih zakona, koji će omogućiti da vlada može da reaguje na svaku nerazumnu odluku lokalne samouprave u vezi sa cenama jer se one uglavnom troše na podizanje plata zaposlenih u tim preduzećima. Plate su uvek izmicale procedurama i ograničenjima, koja su važila za druge "službenike", poput lekara ili učitelja, pa su mogle da skaču kadgod u kasi ima para. Za njihove zarade nije važilo ograničenje rasta, pa su, recimo, od septembra prošle do septembra ove godine porasle za 32 odsto, što je mnogo više nego u drugim delatnostima. Sada postoji ideja države da najpre spreči prelivanje novca od poskupljenja komunalnih usluga u plate komunalaca, što do sada nije mogla da učini zbog zakonskih ograničenja u nadležnostima.

Pojava će biti zaustavljena na dva načina. Najpre, u idućoj godini biće ograničen rast plata u opštinama i gradovima, kao i u njihovim javnim preduzećima. To znači da će plate moći da rastu do devet odsto, računajući kao bazu septembar ove godine. Drugi način je što će cene komunalnih usluga dogodine moći da rastu "samo u okviru ekonomske politike", odnosno oko 15 odsto, a za poštovanje tog ograničenja poslužiće novi zakon o javnim preduzećima koji je u proceduri.

On predviđa da Ministarstvo trgovine i turizma može da stavi rampu na odluku nekog grada ili opštine, koje odobrava cene komunalnih usluga na svojoj teritoriji. Od tog ministarstva zavisiće da li će neki cenovnik smeti da se primeni, a ukoliko lokalna vlast ipak odobri poskupljenje, država će da potegne sankciju. Kazna će biti rigorozna.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

Tamiflu nije za svakog
Studentske sobe pune policajaca
Država sprema rampu za nerazumna poskupljenja
Osnovano Udruženje vojnih beskućnika