GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Željko Ožegović, predsednik opštine Novi Beograd, govori o rezultatima i planovima

Dosta urađeno, ali može i bolje

Godine 2000. očekivanja naroda bila su ogromna. Imali smo strahovit problem jer nismo krenuli od nule, već od minus 100! Ne bežimo od problema i hoćemo da ih rešimo ali je potrebno da se neki problemi reše i na gradskom i na republičkom nivou - kaže Ožegović

Novi Beograd postaje novi poslovni centar i najviše investicija dolazi upravo u našu opštinu. Od 2000. do 2005. godine ovde je otvoreno osam hiljada novih radnih mesta. Grade se kapitalni objekti i to kako poslovni, tako i sportski. Bitno je i što se gradi skoro milion kvadrata poslovnog prostora i što će se trend otvaranja novih radnih mesta nastaviti. To se odražava i na prosek plata u opštini prema kojem je Novi Beograd stalno na prvom ili drugom mestu - kaže na početku razgovora za Glas Željko Ožegović, predsednik opštine Novi Beograd, koji među najznačajnije poduhvate u ovoj godini ubraja i skoro završeni vrtić na Bežanijskoj kosi.

Da li će se trend velikih građevinskih investicija nastaviti i sledeće godine na Novom Beogradu?
- Naravno. Nedavno je otvoren "Merkurov" trgovački centar, izgrađen je i objekat "Lukoila", zgrada "Sosijet ženeral" banke, "Rajfajzen", "Atrijum", "Ušće"... Firma "New company" gradi hotel kod "Arene", koji će opremati "Simpo". Počela je i izgradnja "Erport sitija" od 120.000 kvadrata. U Trećem bulevaru "Škoda" gradi svoj objekat, a "Delta" je u bloku 67 počela izgradnju svog šoping mola od 90.000 kvadrata. Između blokova 61 i 64 otpočela je izgradnja komercijalno-stambenih zona, tako da se Novi Beograd i dalje razvija.

Šta od ovogodišnjih planova niste uspeli da ostvarite?
- Trudimo se da kroz urbanističke inicijative Gradu, ostvarimo ravnomeran razvoj Novog Beograda. S jedne strane imamo fantastične objekte, a sa druge, postoje zapuštene zone kao što je Vojvođanska ulica (koja nema kanalizaciju), ali bez kompletne rekonstrukcije i izmene planova tu ništa ozbiljnije neće moći da se uradi.

Problem Vojvođanske ulice je veoma star, ali se tim ljudima i dalje ništa nije promenilo na bolje. Da li barem sledeće godine mogu očekivati rešenje problema?
- I 2000. godine su očekivanja naroda bila ogromna. Imali smo strahovit problem jer nismo krenuli od nule, već od minus 100! Ne bežimo od tog problema i hoćemo da ga rešimo, ali da bismo to kvalitetno uradili potrebno je da se naprave određeni planovi - da se delimično izmeni Generalni urbanistički plan i da se donesu detaljni planovi. GUP-om je bilo predviđeno da tu staru zonu treba sačuvati, ali to ni sami stanari ne žele, već bi da se GUP-om predvidi kolektivno stanovanje i mislim da je to izlaz.

Da li je realno očekivati da problem kanalizacije bude rešen tokom sledeće godine?
- I kod Grada i kod Direkcije koja bi trebalo da bude izvođač insistiraćemo da se ubrzano donesu ti planovi i da rešimo problem. Nećemo odustati i ne bih voleo da ovo pitanje prenesemo nekom sledećem jer bi rešenje značilo da zaista možemo i hoćemo da se nosimo sa problemima.

Postoji i problem legalizacije objekata na Ledinama?
- Da, u vezi s tim predali smo inicijativu da se bela zona pretvori u žutu, tako da se samo objekti neposredno uz pistu ruše, a da svi ostali, poput onih sa leve strane, kojih ima najviše i onih u zoni surčinskog puta, uđu u proces legalizacije.

Imali ste i veliki problem oko kontejnera za smeštaj Roma iz nehigijenskih naselja, uz velike proteste građana iz naselja Dr Ivan Ribar.
- To je još jedan od problema, ali to još niko u državi nije rešio. Protesta više nema, jer je to bila politizovana priča koju je neko iskoristio za svoju promociju. Još letos je bilo jasno rečeno da se kontejneri neće postavljati na Novom Beogradu pogotovo ne u zoni koja će biti visoko urbanizovana stanovima, atletskim stadionom i akva-parkom. Tu nema mesta kontejnerima i ja sam tu svoju sugestiju posle protesta izneo gradonačelniku, nakon čega se od toga odustalo.

Ali, ti ljudi će i dalje ostati da žive u nehigijenskim naseljima, dok im se ne izgrade socijalni stanovi?
- Mislim da neće. Problem je u tome što na nivou države nemamo ozbiljnu strategiju o ovom pitanju. Stalno ponavljam da moramo svi da sednemo za jedan sto i da napravimo ozbiljnu strategiju jer izolovano obezbeđivanje smeštaja za te ljude ništa ne rešava. Postavlja se pitanje kako će oni u tim stanovima plaćati minimalne troškove?

Koji su najbitniji projekti koje planirate za narednu godinu?
- Najaktuelnije pitanje je budžet, koji je u fazi donošenja, pogotovo što se neke čudne stvari dešavaju. Teško da nešto možete da planirate sa ovakvim budžetom i sa ovakvim načinom njegovog donošenja. Želimo da u januaru na nivou Grada pokrenemo raspravu kojom bi se našim budžetima predvidele i investicije, čega sada nema. Budžeti pokrivaju plate i materijalne troškove, dok za sve drugo morate da se obraćate Gradu. Ministarstvo finansija čak nije udostojilo lokalne vlasti i Stalnu konferenciju gradova ni razgovorom o načinu donošenja budžeta. Ipak, nekoliko ključnih stvari još nismo uredili. Jedini u Evropi nismo doneli Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, nismo doneli Zakon o vraćanju imovine opštinama, a nemamo ni Zakon o glavnom gradu.

A. D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Dosta urađeno, ali može i bolje
Grad odobrio, inspekcija nije
I roditelji odgovorni
Pištaljkama protiv gradnje
Obnova ulica pri kraju
Šire igralište i obnovljena česma
Minibus od Železničke do Kliničkog centra
Gradske vesti: Lopov u zgradi!
 


     


FastCounter by LinkExchange