GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Samo dan posle napada na dve džamije, novi masakr u Iraku

Bomba na pijaci ubila 15 ljudi

Američki Predstavnički dom odbacio je, skoro jednoglasno, rezoluciju kojom se poziva na trenutno povlačenje američkih vojnika iz Iraka

BAGDAD/VAŠINGTON - Najmanje 15 osoba poginulo je juče ujutru, a 20 je povređeno, u eksploziji automobila bombe na pijaci u blizini Bagdada. Napad se dogodio jugoistočno od Bagdada dok je više desetina ljudi pazarilo na pijaci, rekao je zvaničnik policije Nouri Ašur. U napadu je poginulo i pet žena, dodao je on. Agencija AFP je javila da su sve žrtve i povređeni civili, kao i da među njima ima žena i dece.

Pomirenje je ključ uspeha

U egipatskom glavnom gradu Kairu juče je počela konferencija Arapske lige, s ciljem da se pronađe rešenje za prevazilaženje rivalstva između političkih i verskih frakcija u Iraku. Generalni sekretar Lige Amr Musa istakao je da je u interesu svih Arapa da Irak bude ujedinjena, suverena, demokratska i prosperitetna država. Musa, nekadašnji egipatski šef diplomatije, pozvao je zemlje u regionu, ali i celu međunarodnu zajednicu, da pomognu Iraku. Egipatski predsednik Hosni Mubarak rekao je da je nacionalno pomirenje u Iraku ključ uspešnog političkog procesa u toj zemlji i da bi označilo "postepen kraj prisustva međunarodnih trupa".

Najnoviji masakr usledio je dan posle napada na dve džamije u Bagdadu i Kanakinu, u kojem je ubijeno više od 80 ljudi. Prema neimenovanim policijskim izvorima, iračka policija je, u vezi sa napadima u Kanakinu, uhapsila četiri stranca.
U sukobu američkih i iračkih snaga na severu Iraka juče je poginulo osam pobunjenika i četvorica iračkih policajaca. Pripadnici iračkih i američkih snaga napali su farmu u potrazi za članovima iračkog ogranka međunarodne terorističke mreže Al Kaide.

Američki Predstavnički dom odbacio je preksinoć, skoro jednoglasno, rezoluciju kojom se poziva na trenutno povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Ovaj zahtev, koji su predstavili republikanci kako bi podelili demokratsku opoziciju, odbačen je sa 403 glasa prema tri.

Američki predsednik Džordž Buš ocenio je da vojni vrh SAD smatra da bi povlačenje u ovom trenutku "bilo recept za propast".
- Zato ćemo se boriti protiv terorista u Iraku i ostaćemo u borbi sve dok naše hrabri vojnici ne odnesu pobedu, za koju su se borili i krvarili - rekao je Buš u američkoj vojnoj bazi Osan, u Južnoj Koreji.

Beta - Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

Bomba na pijaci ubila 15 ljudi
Pakistanci tajno posetili Izrael
 


     


FastCounter by LinkExchange