GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Zbog taktiziranja DS-a, neizvestan karakter zasedanja Skupštine Srbije

O Kosovu i Metohiji bez predsednika?

Definitivan stav demokrata znaće se tek večeras. Predsedništvo ne zna da li da nastavi da "brani obraz pred biračima i javnošću" ili da prestane da se kocka sa međunarodnom pozicijom

BEOGRAD - Iako je predsednik parlamenta Predrag Marković najavio da će sutrašnja sednica posvećena Kosovu biti radna, prema saznanjima Glasa, karakter zasedanja neće se znati do početka rasprave o Rezoluciji Vlade Srbije. Prema istim saznanjima, karakter sednice će, pre svega, odrediti odluka predsednika Srbije Borisa Tadića da li će doći na zasedanje. To se, gotovo izvesno, neće znati do sutra uveče, kada će Predsedništvo DS-a zauzeti konačan stav o povratku stranke u parlament, kao i tome da li će Tadić pratiti odluku partije ili će se Skupštini obratiti kao predsednik Srbije.

- Kada bi Tadić došao, bez obzira na to da li će se poslanici DS-a pojaviti u sali, sednica bi imala svečani karakter i njena forma bi bila drugačija. Tada bi govorili samo Tadić, Koštunica kao premijer i šefovi poslaničkih grupa. To bi skratilo raspravu i eliminisalo horsko učešće radikala i socijalista u njoj. Prema međustranačkom dogovoru, ako se Tadić ne pojavi, opet će se ići na "skraćenu" proceduru, ali tada će biti znatno teže da se radikalima oduzmu argumenti za radno zasedanje, koje podrazumeva raspravu kao o bilo kojoj drugoj tački po predlogu Vlade. U tom slučaju, svakoj poslaničkoj grupi pripalo bi pet sati za raspravu kao i sve ostalo što je predviđeno poslovnikom - otkriva za Glas izvor iz vladajuće koalicije, dodajući da postoji realna bojazan da ni Tadić ne dođe na sednicu, ukoliko Predsedništvo njegove stranke odluči da nastavi bojkot parlamenta.

Prema našim saznanjima, definitivan stav demokrata znaće se tek večeras. Predsedništvo, koje je u gotovo neprekidnom zasedanju od prekjuče, ne zna da li da nastavi da "brani obraz pred biračima i javnošću", ili da prestane da se kocka sa svojom međunarodnom pozicijom, koja će se znatno pogoršati ukoliko stranka "preskoči" učešće u rešavanju kosovskog problema. Takav stav, procenjuju izvori Glasa, Zapad će shvatiti kao izmicanje pred rešavanjem najtežih pitanja i svojevrsnu izdaju stranaka demokratskog bloka u procesu pridruživanja Srbije EU.

- Ako računaju da će profitirati na poređenjima ove skupštine sa Miloševićevom i ukazivanjem prstom na dekor i poruke parlamentarne rasprave, gadno se varaju jer će ih Zapad pitati: a šta ste vi uradili da do toga ne dođe - ističu izvori Glasa, dodajući da vrh DS-a upravo zbog toga veća toliko dugo da odluku ne bi doneo ni do sutra da ne mora.

- Većini je dozlogrdilo da sluša argumente potpredsednika Dušana Petrovića, najradikalnijeg zastupnika teorije da DS nipošto ne sme da popusti jer su njegova obrazloženja u poređenju s onim što DS može da izgubi besmislena. Istina, njima treba jak izgovor posle ne baš promišljene odluke i zato pokušavaju da izdejstvuju bilo šta za povratak u parlament, pa su zato i tražili da im se vrati barem jedan poslanički mandat. Drugo, oni dobro znaju da jednokratan povratak u parlament radi rasprave o Kosovu ne menja ništa: tek to bi značilo da su "izrežirali" sukob s Koštunicom pošto bi ispalo da su tu uvek kad je važno, a da ostatak vremena apstiniraju radi održavanja privida - zaključuju izvori Glasa.

G. Đ.


vesti po rubrikama

^politika

Kulturni ljudi ne idu u politiku
O Kosovu i Metohiji bez predsednika?
Amerika svesna da nezavisni Kosmet destabilizuje Balkan
Nikolić: Prave Srbe zlikovcima
Dejtonski sporazum doneo mir
Pavković u utorak ili sredu u Beogradu
Srbi sanjaju o selidbi
 


     


FastCounter by LinkExchange