GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na Guglu odsečena glava sinonim za srpsko

BEOGRAD - Ako na najpopularnijem internet-pretraživaču, Guglu, upišete reč "serbian" (srpski), čeka vas veliko iznenađenje: prvi rezultat je, ispred sajta Vlade Republike Srbije - slika sa glavom srpskog vojnika koju gazi nečija čizma. Da nije reč samo o nečijoj katastrofalnoj greški ili slučajnosti, potvrđuje i činjenica da se na slične upite (croatian, albanian, bosnian, bulgarian, romanian - hrvatski, albanski, bosanski, bugarski, rumunski) dobijaju odgovori povezani isključivo sa zvaničnim institucijama zemalja ovih nacija.

Zanimljivo je da će se, čak i ako izaberete opciju da pretraga ne sadrži eksplicitan sadržaj (takozvana umerena pretraga), slika još uvek pojavljivati. Ispod srpske glave, ovim redom, slede dalji rezultati pretrage: oficijelni sajt srpske vlade "Serbiancafe", "Serbia Info Nenjs", sajt o srpskom jeziku na "Wikipedia" - internet enciklopediji, sajt Srpskog kongresa jedinstva i sajt Srpske pravoslavne crkve.

Sajt do kojeg vodi link sa prvog rezultata na pretraživaču Gugl je jedan od najstrašnijih sajtova koji postoje na internetu, www. phreak. org, na kojem, pored odsečenih glava Srba, možete videti i autentične slike amputacije udova, raspadnutih tela, lica unakaženih vatrom, pa i slika mrtvorođenih beba. Do ovog sajta je, inače, jako teško doći ako ga baš direktno ne tražite - ako ne upišete reči poput "kasapljenje", "raspadanje tela", "odsecanje udova" ili nešto slično. Jedini način da do njega dođete na "normalan" način je, izgleda, da pokažete interesovanje za nešto što je srpsko.

Gugl (Google) je i zvanično najposećeniji pretraživač na svetu, a zanimljivo je da je jedan osnivač (Leri Pejdž) poznat našoj javnosti po vezi sa našom manekenkom Ivanom Berendikom, dok je drugi (Sergej Brin) Rus.


vesti po rubrikama

^društvo

TV pretplata pred Ustavnim sudom
Srbija proizvodi 10 tona zaraznog otpada
Na Guglu odsečena glava sinonim za srpsko