GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Građani od decembra počinju da plaćaju namet Vlade Srbije za televiziju

TV pretplata pred Ustavnim sudom

Građani za istu uslugu tri puta plaćaju - jednom kao poreski obveznici (pa se iz budžeta izdvajaju sredstva za RTS), zatim putem pretplate za kablovsku i treći put preko pretplate za nacionalnu TV

BEOGRAD - Naplata TV pretplate od 300 dinara po domaćinstvu trebalo bi da počne narednog meseca, a za istu sumu biće najverovatnije uvećan i račun za utrošenu električnu energiju, dok će se plaćanje obavljati preko jedinstvenog računa. Posao naplate je, prema odluci Vlade Srbije, poveren EPS-u, a na jedinstvenom računu trebalo bi da se pojave dve odvojene stavke koje se odnose na struju i pretplatu.

Advokat Tihomir Konstantinović istakao je da su usluge koje pružaju EPS i RTS daleko od evropskih standarda.
- Očigledan je i rast inflacije, kao i činjenica da građane opterećuju svi drugi troškovi. Prema mom mišljenju, pomenute odredbe o naplati pretplate u toku godine, gde su već budžetom određena sredstva RTS-u, nezakonite su i neustavne. Siguran sam da će Ustavnom sudu stići mnoge inicijative i predlozi za ocenu ustavnosti delova Zakona o radiodifuziji. Izgleda da u ovoj zemlji svako hoće svoje unutrašnje probleme da rešava na štetu građana - rekao je Konstantinović.

Sindikat penzionera Srbije "Nezavisnost" oštro je protestovao protiv naplate TV pretplate, uz obrazloženje da će RTS dobijati sredstva za "peglanje" svojih unutrašnjih organizacijskih problema. Penzioneri napominju da se u međuvremenu "rodila i kablovska TV, koja će produžiti sa naplatom svoje pretplate, pa će građani ubuduće plaćati dve pretplate - jednu nacionalnu i jednu nenacionalnu.

Ali, građani su zaboravili da su već platili jedan, dakle treći harač - kao poreski obveznici - jer je budžet za RTS za 2005. godinu donet i određena su sredstva za njegov rad. Rok za transformaciju u javni servis je pomeren za mart, a odluka o naplati harača stupa u decembru. Nezavisno udruženje novinara Srbije kritikovalo je ovakav način rešavanja problema i pretnje građanima da će biti oštro kažnjavani u slučaju neplaćanja, a tome se pridružila i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija. Ova udruženja su isticala poslednjih meseci da pretplata jeste uobičajen način finansiranja, ali da je prvo neophodna transformacija RTS-a u javni servis, što se nije dogodilo.

Neispravan račun stiže na adrese firmi

Povodom računa za TV pretplatu pristiglih na adrese srpskih firmi, ekonomista Predrag Veselinović, vlasnik jedne firme, primetio je da račun ne izgleda propisno.
- Račun koji je stigao nije pravilno urađen. Naša firma ga je zbog toga vratila RTS-u sa zahtevom da ispravi nepravilnost. Zakonom o PDV-u predviđena su dva moguća načina da se ne naplati porez na dodatu vrednost. Prvi je da se radi o stvari koja nije oporeziva i drugi da je nešto oslobođeno plaćanja PDV-a, što je ovde slučaj sa TV pretplatom. Ali, članom 42 stav 3 Zakona o PDV-u navedeno je šta svaki PDV račun mora da sadrži. Od devet stavki u stavu 3, RTS je ispoštovao sedam, ali dve nedostaju. Pod jedan - na njemu nije prikazana poreska stopa koja se primenjuje (tačka 7) niti iznos PDV-a koji je obračunat. Neko će reći da je u pitanju samo formalnost, ali kada firme rade sa PDV računima, proverava im se svaki zarez i sitnica, pa kazne mogu biti i 100.000 dinara - rekao je Veselinović.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

TV pretplata pred Ustavnim sudom
Srbija proizvodi 10 tona zaraznog otpada
Na Guglu odsečena glava sinonim za srpsko