GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aleksandar Veliki (3)

Sudbinski pohod

Aleksandar IV 336. godine pre Hrista preuzeo je makedonski tron i borbama protiv Helena, ali i varvarskih plemena, učvrstio svoju vlast. Tada je rešio da ostvari san Grka i napadne Persiju. Taj pohod započeo je njegov otac Filip II, ali je ubijen pre nego što se rat zahuktao.

Početak

Uzalud su Aleksandrovi najbliži savetnici Parmenion i Antipatar ubeđivali svog vladara da je bolje da prvo obezbedi sebi naslednika pa da krene u pohod. On je želeo slavu i nije mogao da čeka. Zemlje Persijanaca bile su velike i bogate zlatom, a lake za osvajanje. Država je bila prilično razjedinjena i njena vojska nije mogla da se meri sa makedonskom falangom.

U proleće 334. godine Aleksandar je, sa svojim trupama, krenuo preko Helesponta spreman da se "osveti varvarima" i svetu pokaže svoju moć. Pratilo ga je ukupno 40.000 vojnika, što je bila relativno mala vojska, a uz njega je bio i Parmenion, čovek za koga je Filip rekao da je jedini vojskovođa koga je upoznao. Antipatar je dobio drugi zadatak. On nije krenuo u Aziju već je postavljen za "stratega Evrope", Aleksandrovog namesnika.

Mala Azija

Makedonska armija je Helespont prešla kod Sesta i Aleksandar je tada, približavajući se drugoj obali, sa lađe poslao strelu. To je bio znak da će pokoriti kontinent na koji dolazi.

Do prvog velikog sukoba i bitke koja je odlučila sudbinu Male Azije došlo je kraj reke Granik, na Propontidi. Persijska vojska bila je ulogorena na desnoj obali reke i posmatrala je Makedonce kako joj dolaze u susret. Iako se dan bližio kraju, Aleksandar nije naredio svojim trupama da se zaustave već da napadnu. Udar je bio silovit i persijska vojska nije mogla da ga izdrži. Stradalo je nekoliko hiljada njih i samo stotinak Makedonaca.

Bitka kod Isa

Posle ove bitke, Mala Azija je bila Aleksandrova. Većina gradova mu se odmah predala, jedini problem bili su Milet i Halikarnas. Ipak, posle kraće opsade, i ovi gradovi su pali.

Aleksandar je u Maloj Aziji ostao tokom zime i već na proleće 333. nastavio je svoj pohod. Krenuo je ka Siriji i kada je saznao da se Darije nalazi u blizini bio je spreman za još jednu veliku bitku. Vojske su se susrele kod reke Ise i makedonska armija krenula je u napad. Persijska vojska koja je bila brojnija nije iskoristila svoju prednost niti je to, u nespretno odabranoj uskoj ravnici Isa, mogla da učini. I Aleksandar je bio svestan toga.

Na njegovu naredbu vojnici su jurnuli tek kada su se približili neprijateljima na domet strela. I već njihov trk preko reke pokolebao je Persijance. Ipak, borba je bila žestoka i čak je i Aleksandar ranjen u bedro. Ali kada je car Darije okrenuo svoja borna kola i počeo da beži, sve je bilo izgubljeno.

Situacija za persijskog vladara bila je loša i on je čak pokušao da pregovara sa Aleksandrom. Kukao je kako nije izazvao Makedonce i kako on ne želi rat već prijateljstvo. Osvajač je bio nepokolebljiv. Ipak, nije odmah nastavio ka Suzi i Persepolju već je napao gradove na sirijskoj obali i kada je osvojio do tada neosvojivi Tir krenuo je na Egipat.

Egipat

U zemlji faraona skoro da mu se niko i nije suprotstavio. Egipćani su ga dočekali kao svog oslobodioca i novog faraona. I on je ovu ulogu prihvatio. Civilnu vlast prepustio je samim Egipćanima, jedino su vojnu preuzeli njegovi oficiri.

Po osvajanju Egipta Aleksandar se uputio ka Amonovom svetilištu. I poseta ovom hramu obavijena misterijom poslužila je kao povod za mnoge neverovatne priče koje su mističnim velom prekrile lik mladog vladara.

Bitka kod Gaugamele

Skretanje makedonske vojske iskoristio je Darije da prikupi nove trupe i spremi se za odlučan sukob. I taj sukob se dogodio 1. oktobra 331. kod mesta Gaugamele.

U užasnom naletu makedonska vojska u mnogo naprednijem bojnom redu razbila je protivnike koji nisu mogli da se snađu. A poslednji car Ahemenida ponovo je napustio bojno polje pokušavajući da se spase. Ovo je bilo presudno. Persijsko carstvo je palo i Aleksandar je postao "kralj Azije".

A. Ivanović


vesti po rubrikama

^civilizacija

Aleksandar Veliki (3): Sudbinski pohod
Krv meduze
Najstarija mapa antike
      


FastCounter by LinkExchange