GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Letećem diplomati" iz SAD odato priznanje za okončanje rata u BiH

Holbruk dobio nagradu za mir

Priznanje mu je uručeno prekjuče, upravo u Dejtonu, na svečanosti u povodu 10-godišnjice potpisivanja sporazuma

DEJTON - Bivši američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk dobio je Dejtonsku nagradu za mir u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je pre 10 godina okončan rat u BiH, javlja Beta.
Priznanje je Holbruku uručeno prekjuče, na posebnoj svečanosti priređenoj uz politički forum organizovan u Dejtonu povodom 10-godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Podsetnik

Parafiranjem mirovnog sporazuma za BiH 21. novembra, pre 10 godina, zvanično je okončan troipogodišnji rat u BiH.
Sporazumom parafiranim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejton, posle tronedeljnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i SRJ, uz posredovanje SAD, BiH je podeljena na FBiH i RS. Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, parafirali tadašnji predsednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević. Tri sedmice kasnije, 14. decembra 1995. mir je zvanično potpisan mirovni sporazum u Parizu.

Priznanje koje se dodeljuje za poseban doprinos obnovi društava razorenih ratom pre njega su dobili bivši američki predsednik Bil Klinton i američki biznismen mađarskog porekla Džordž Soros.

Holbruk je novinarima rekao da je glavni uspeh Dejtonskog sporazuma, parafiranog u Dejtonu 21. novembra 1995, bio zaustavljanje rata u BiH. On je rekao i da se Bušova administracija posle četiri godine zapostavljanja problema Balkana konačno okrenula tom području i pokrenula rešavanje problema statusa KiM i funkcionisanja BiH.

Prisećajući se višenedeljnih napornih pregovora u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson, Holbruk je rekao da se tada smatralo da su očekivanja od pregovora bila preambiciozna. "U to vreme ljudi su govorili da smo previše ambiciozni, da previše hoćemo i da to neće uspeti. Govorili su da delimo zemlju i da će rat ponovno izbiti i da će NATO imati žrtve", rekao je Holbruk. On je, međutim, dodao da gledajući unatrag, sada misli da nisu bili dovoljno ambiciozni. "Trebalo je da nastojimo da postignemo i više", kazao je, ističući da pre svega nije trebalo dopustiti postojanje tri vojske u jednoj zemlji. Deset godina kasnije američki diplomata ipak je zadovoljan postignutim. "Postigli smo mir, okončali rat i to je najvažnije", rekao je.


vesti po rubrikama

^svet

Holbruk dobio nagradu za mir
Rat u Iraku je katastrofa
Policija vodenim topom čuvala samit
 


     


FastCounter by LinkExchange