GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gazdinstva se teško prodaju zbog nerešenih vlasničkih odnosa

Kombinati propadaju čekajući vlasnika

Privatizaciju treba ograničiti - manje zlo je organizovati brzu aukcijsku prodaju iako se preko tendera nalazi najbolji partner, kaže sekretar za agrar u PKS

BEOGRAD - Do sada je privatizovana tek polovina poljoprivrednih preduzeća, a posao se mora završiti 2007. godine. Za tri godine prodato je samo 97 firmi iz oblasti primarne proizvodnje, od čega je dosada samo pet prodato na tenderu - kombinat "Južni Banat" iz Bele Crkve, "Savo Kovačević" iz Vrbasa i "Agrounija" iz Inđije. Vlasnik Delte Miroslav Mišković uskoro bi trebalo da potpiše ugovor o kupovini "Napretka" iz Stare Pazove i "Jedinstva" iz Apatina.

U Agenciji za privatizaciju kažu da je za prodaju ostalo oko 100 preduzeća iz oblasti agrara, od čega će samo deset odsto biti ponuđeno preko tendera. Kao razloge usporene privatizacije u ovoj branši navodi se struktura vlasništva ovih firmi, jer pored društvenog imaju i državno zemljište koje se zapravo ne prodaje, već daje na korišćenje.

Rasparčavanje

Prostran upozorava da će država na osnovu Uredbe o zakupu državnog zemljišta prvi put naplaćivati njegovo korišćenje. Pojedini od njih su čak državnu zemlju izdavali u zakup. Početna cena za hektar iznosi 3.500 dinara, s tim da prioritet imaju postojeći višegodišnji korisnici, kao i oni koji koriste sistem za navodnjavanje. On upozorava da treba biti oprezan kod velikih kombinata kao što su PKB i PIK "Bečej", koji imaju više državnog nego društvenog zemljišta, jer bi njegovo rasparčavanje dovelo u pitanje njihovo poslovanje. Nacrt zakona o korišćenju poljoprivrednog zemljišta predviđa, međutim, da se državno zemljište rasparča na parcele od po 100 hektara.

Milan Prostran, sekretar Udruženja za agrar u Privrednoj komori, upozorava da je tenderska privatizacija zbog dugog postupka dovela do propasti nekih poljoprivrednih preduzeća među kojima je pre svega "Delišes" iz Vladičinog Hana koji je uspeo da proda samo jednu fabriku. Zbog insistiranja na prodaji ovih preduzeća u celini, izgubilo se vreme za uspešno prodaju bar njihovih delova.

"Smatram da zato treba period privatizacije ograničiti, pa je manje zlo ići na bržu aukcijsku prodaju i pored činjenice da se kroz tender nalazi najbolji partner", kaže Prostran.

Tenderska prodaja "Južnog Banata", koja je obavljena relativno brzo, novembra 2003. godine, pokazala se uspešnom jer su novi vlasnici, konzorcijum tri preduzeća, uložili znatna sredstva u savremenu mehanizaciju i opremu. Ovaj kombinat je prodat za 750.000 evra, a kupac se obavezao na investicije od preko tri miliona evra. Komentarišući činjenicu da nekoliko biznismena, među kojima su Miroslav Mišković, Predrag Matijević, Dragoljub Marković i Miodrag Kostić, već sada kroz kupovinu poljoprivrednih preduzeća i prehrambenih fabrika objedinjuje hiljade hektara oranica u Vojvodini, Prostran napominje da je kod nas zemljište jeftino.

- U EU hektar košta od 50.000 do 70.000 evra, a kod nas od 3.000 do 5.000 evra. Nije isključeno da neki od njih kupuju preduzeća iz primarne i prerađivačke grane s namerom da sutra tu zemlju dobro preprodaju - kaže Prostran i podseća da će nakon ulaska naše zemlje u EU stranci moći da budu vlasnici naših oranica.

Z. M.


vesti po rubrikama

^selo

Kombinati propadaju čekajući vlasnika
Rekordan rod soje
Česte povrede
Pomoć za poboljšanje kvaliteta mleka
      


FastCounter by LinkExchange