GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Narodni muzej na stubu srama zbog Karadžićeve promocije

Finci otkazali zakazanu izložbu

U službenom dopisu kao razlog otkazivanja navedena je "novonastala situacija u muzeju"

POŽAREVAC - Fondacija "Balkankult" iz Beograda otkazala je izložbu "Zemlja ponoćnog sunca - Laponija u Srbiji", koja je u decembru trebalo da se održi u Narodnom muzeju u Požarevcu, a kao razlog navedena je nedavna promocija knjige pesama Radovana Karadžića koja je u muzeju održana 17. oktobra.

- U službenom dopisu koji nam je upućen, kao razlog otkazivanja navedena je "novonastala situacija u muzeju", ali su mi iz "Balkankulta" telefonom objasnili da je razlog prekida saradnje održavanje oktobarske promocije Karadžićeve knjige - izjavila je viši kustos-etnolog požarevačkog Narodnog muzeja Danica Đokić, koja je trebalo da bude organizator ove izložbe.

Na ovoj promociji, na kojoj nije pročitana nijedna Karadžićeva pesma, profesor srpskog jezika dr Slavoljub Obradović iz Niša i književni kritičar mr Predrag Jašović sve vreme su govorili o Karadžićevom "liku i delu" nazivajući ga "ocem Republike Srpske" i poredeći ga sa Šekspirom.

Ovim je ne samo zloupotrebljen novac građana kojim se finansira rad Narodnog muzeja već je i doprinelo da se Požarevac, po ko zna koji put, nađe na stubu srama pred domaćom i svetskom javnošću.

Izložba "Zemlja ponoćnog sunca - Laponija u Srbiji", otvorena je u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, posle čega je trebalo da gostuje i u drugim gradovima Srbije. Za uzvrat, Narodni muzej iz Požarevca trebalo je da u Finskoj, u decembru, priredi izložbu o kulturi Vlaha, čiji su autori Danica Đokić iz požarevačkog i Suzana Antić iz zaječarskog Narodnog muzeja.

- Zbog Karadžićeve promocije, vlada Finske odlučila je da ovu izložbu poveri Narodnom muzeju iz Zaječara, a da požarevački isključi iz njene organizacije - izjavila je Danica Đokić.

D. Novković


vesti po rubrikama

^Srbija

Finci otkazali zakazanu izložbu
Pravi džempere od pseće dlake
Umesto "zvezdica", pljušte otkazi
Pravnici "na brzaka"
Lažni sakupljači priloga
Projekat "Riznica skrivenog blaga"
  
 


     


FastCounter by LinkExchange