GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Okružno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv proslavljenog košarkaša

Vlade Divac "voljno"

Slučaj našeg košarkaša ubrzaće usvajanje zakona o amnestiji na koji čeka više od 50.000 vojnih obveznika iz inostranstva. Spekuliše se da su iza ovog skandala politički krugovi koji su sprečili Divčevu ponudu za "Knjaz Miloš"

BEOGRAD - Vlade Divac neće odgovarati za izbegavanje vojne obaveze! Okružno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je juče krivičnu prijavu koju je protiv njega podneo Vojni odsek Zemun, s obzirom na to da je Divac dvojni državljanin i da ima 37 godina, a vojni obveznici iz SCG koji žive u inostranstvu vojni rok moraju da odsluže do 35. godine.

Nema zatvora za izbegavanje vojne obaveze

- Predlog zakona o amnestiji prvo smo prosledili bivšem ministru Daviniću, koji je najpre bio uzdržan, ali je kasnije podržao naše stavove. Pre dva meseca smo zakonski predlog dopunili nekim tehničkim detaljima i predali ga vladi, a sad bi i Ministarstvo pravde trebalo da reaguje. Kad se dogodilo ovo s Divcem, razgovarao sam na sednici vlade s ministrom Stojkovićem. Predložićemo da se zakonom odbace krivične prijave protiv izbegavanja vojne obaveze, a da oni koji su pravosnažno osuđeni ne moraju da idu na izdržavanje kazne - rekao je ministar Vukčević.

Iako su se preksinoć zbog Divca "podigli" i predsednik Srbije, i premijer i ministar odbrane državne zajednice, sudeći po saopštenju Tužilaštva, pri odlučivanju je "do kraja ispoštovana procedura". "Provereni su navodi u prijavi i prikupljeni podaci koji potvrđuju da osumnjičeni nije izvršio krivično delo za koje je prijavljen, niti neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti", saopštilo je Tužilaštvo. Neprijatna vest Divca je zatekla u Sloveniji, gde je kao skaut Lejkersa gledao utakmicu Olimpije. Iste večeri razgovarao je sa premijerom Srbije, a juče se sastao i sa ministrom odbrane koji je odmah najavio inicijativu za usvajanje zakona o amnestiji.

Ovim zakonom bio bi rešen problem više od 50.000 vojnih obveznika koji žive u inostranstvu i oko 2.500 onih protiv kojih postoje krivične prijave zbog izbegavanje vojne obaveze. Predlog ovog zakona pripremilo je pre nekoliko meseci Ministarstvo za dijasporu Srbije. Ministar Vojislav Vukčević o tome je juče popodne razgovarao sa premijerom Koštunicom, a pre tog sastanka rekao je za Glas "da Ministarstvo godinu dana sluša molbe, predloge i zapomaganja mladih i njihovih roditelja da im se olakša život i boravak u domovini".

U javnosti se već spekuliše da slučaj s Divcem ima političku pozadinu. Podsetimo da je Divac posle afere "Knjaz" najavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da krivci odgovaraju i da je, kako su pisali mediji, to otvoreno rekao i premijeru Koštunici, kao i da je Vlada Srbije puna korupcije, a navodno je tada pominjao i da su mu ljudi iz G17 radili iza leđa. Sve češće se, međutim, pominje i Divčeva popularnost i velike šanse za uspeh ako bi se politički angažovao. Iako je do samo pre dve godine govorio da ne bi bio član nijedne stranke, ove nedelje Divac je Nedeljnom telegrafu rekao "da ima političke ambicije, jer želi da pomogne našem narodu". "Onog trenutka kad budem procenio da sa za to zaista sposoban, možda ću i ući u politiku".
Da li je taj trenutak došao?

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

Pritisak da Tadić uđe u Skupštinu
Vlade Divac "voljno"
Srpski tim još ni na vidiku
Petersen mora da poništi rezoluciju
Najviše građana podržava SRS
Pooštriti rezoluciju
Rašković-Ivić: Imamo podršku Amerike
NATO ostaje na Kosmetu do daljeg
 


     


FastCounter by LinkExchange