GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


DS na velikim mukama uoči parlamentarne rezolucije o Kosmetu

Pritisak da Tadić uđe u Skupštinu

Zapad je vrhu stranke poručio da ne mogu da se izvlače iz najkrupnijih problema, ako još računaju na ulogu budućeg lidera Srbije - tvrde izvori Glasa

BEOGRAD - Demokratska stranka traži da joj se vrati barem jedan od tri poslanička mandata pre nego što se poslanici te stranke vrate u Skupštinu i uključe u usvajanje rezolucije Vlade Srbije o Kosovu - tvrde dobro obavešteni izvori. Prema saznanjima Glasa, demokrate znaju da im DSS neće vratiti sva tri mandata i zato, za početak, traže da im se vrati mandat Dragiše Đokovića, bivšeg poslanika DSS-a koji je prešao u DS, i posle prelaska ostao bez poslaničkog mesta.

Njihov plan je da vladajuća DSS pokaže kakav-takav znak popuštanja kako bi DS biračima i javnosti mogao da dokaže da odluka o bojkotu parlamenta nije bila potpuni promašaj. Međutim, procenjuje su, male su šanse da im premijer Vojislav Koštunica i DSS izađu u susret. Vladajuća stranka je ubeđena da DS ne može da izdrži trostruki pritisak - domaće javnosti, većeg dela članstva, ali i Zapada, koji je za Tadićevu stranku i najneugodniji.

- Vrhu DS-a jasno je predočeno da ne smeju da ponavljaju avanture Zorana Živkovića, koji nije hteo da izručuje četvoricu generala, prepuštajući taj posao Koštunici. Ima da se uključe u rešavanje Kosova i da kao stranka podrže svog predsednika, a ne da se vade da Tadić, kao predsednik DS-a, čini najveće napore za rešenje tog problema. Ukoliko se ne uključe, ponovo će uknjižiti negativne poene, tako da to može da im zada veće glavobolje nego čuvanje obraza pred biračima - prenose izvori Glasa, dodajući da je Zapad vrhu Tadićeve stranke poručio da ne mogu da se izvlače iz najkrupnijih problema, ako još računaju na ulogu budućeg lidera Srbije.

Da je DS ozbiljno shvatio poruku, potvrđuje i podatak da je poslanički klub te stranke, kako saznajemo, u četvrtak zasedao do duboko u noć, ali ni tada nije doneo konačnu odluku. Juče su otkazane i sve akcije "Poslaničkog karavana" - tribine na kojima poslanici DS-a razgovaraju sa građanima jer su svi značajniji funkcioneri bili u mobilnom stanju i iščekivali povratak predsednika Tadića iz Nemačke da, najzad, odluče šta da rade. Ni portparol DS-a Đorđe Todorović nije mogao da kaže kakvu će odluku doneti DS jer će o tome odlučivati predsedništvo stranke.

G. Đ - U. K.


vesti po rubrikama

^politika

Pritisak da Tadić uđe u Skupštinu
Vlade Divac "voljno"
Srpski tim još ni na vidiku
Petersen mora da poništi rezoluciju
Najviše građana podržava SRS
Pooštriti rezoluciju
Rašković-Ivić: Imamo podršku Amerike
NATO ostaje na Kosmetu do daljeg
 


     


FastCounter by LinkExchange