GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novosti s nemačke kulturne scene: Nove knjige, polemike, filmski festivali...

Pesme Marlene Ditrih i nevolje Žerara Menjuhina

Ugledni Zidojče cajtung piše o izložbi "O normalnosti" beogradskog Muzeja savremene umetnosti. Od dela koja jezikom likovne umetnosti pripovedaju o našem sunovratu na upečatljiv način je predstavljen "Deda Mraz" Biljane Đorđević

BERLIN - Knjiga pesama Marlene Ditrih, koju je priredila njena kći Marija Riva, nevolje sina pokojnog slavnog violiniste Jehudija Menjuhina, Festival istočnoevropskog filma u Kotbusu - samo su neki od događaja koji su ovih dana obeležili kulturnu scenu Nemačke, piše dopisnik Tanjuga iz Berlina Rajko Đurić.

Marija Riva je priredila knjigu "Noćne misli", delo koje sadrži pesme i druge tekstove njene majke, nastale između 1972. i 1992. godine. Knjiga, koju je objavio nemački izdavač "Bertelsman", oživela je sećanje na "Plavog anđela" i još 55 drugih filmova u kojima je Marlena Ditrih igrala, kao i na slavne filmske režisere, počev od Bečlije Jozefa fon Šternberga, koji je stvorio mit "Marlena", preko Ernsta Lubiča, Alfreda Hičkoka, Frica Langa, Orsona Velsa i Stenlija Kramera - sve do Maksimilijana Šela koji je 1983. snimio dokumentarni film "Marlena".

Magdalena (kako je pravo ime Marlene Ditrih) i njena sestra Elizabeta rođene su u Berlinu. Posle velikog uspeha u filmu "Plavi anđeo", koji je sniman po romanu Hajnriha Mana "Profesor Unrat", dobila je 1936. ponudu Gebelsa da igra u nemačkim filmovima, što je ona odbila. Već 1939. je postala državljanin SAD i tamo postigla neviđen uspeh.

Svet filma napustila je sredinom 70-ih i od tada pa sve do svoje smrti (1992) živela je usamljeničkim životom u svom pariskom stanu, odakle je, kako svedoči njena kći, održavala vezu sa svojom decom i mnogobrojnim prijateljima, širom sveta - od Ronalda Regana do Mihaila Gorbačova. Mesečni telefonski račun bio je oko 3.000 dolara! "Moja majka je mislila globalno", izjavila je nemačkoj štampi njena kći Riva. Knjiga "Noćne misli" je svedočanstvo o jednom tragičnom, ali vrlo zanimljivom životu, koji je ostavio neizbrisiv trag u filmskom svetu.

Na drugoj strani Nemačke, u Minhenu, sin slavnog violiniste Jehudija Menjuhina, Žerar, morao je da napusti mesto rukovodioca fondacije koja nosi ime njegovog oca zato što je redovno objavljivao svoje kolumne u Nacional-cajtungu, najtiražnijem desničarskom nedeljniku u Minhenu. Jehudi Menjuhin, slavni violinista jevrejskog porekla, imao je geslo "Muzika leči svaku ranu, teši i umnožava prijatelje". Njegov sin Žerar, koji ima trostruko državljanstvo, ne govori, međutim, mnogo o muzici, već najčešće o moći novca - temi koja je odvajkada važna tema književnih stvaralaca, uključujući slavnog Engleza Viljema Šekspira.

Neprijatna epizoda sa Žerarom Menjuhinom i Nacional-cajtungom, koja je uznemirila čak i Ritu Zismut, predsednicu nemačkog Bundestaga u vreme kancelara Helmuta Kola, imala je velikog odjeka u evropskoj i svetskoj javnosti. Nije ni čudo kad se zna kakva je reputacija Nacional-cajtunga, lista koji je, između ostalog, objavio lažni intervjuu s Noamom Čomskim (!). Žerar Menjuhin tvrdi, međutim, da je u pozadini svega, pa i njegove smene - novac! "Pare su iza svega što se dogodilo u fondaciji koja nosi ime moga oca", izjavio je sin slavnog violiniste.

Istovremeno, u istočnonemačkom gradu Kotbusu, glavnom gradu regiona u kojem žive srpski "rođaci" i imenjaci, Lužički Srbi, pažnju nemačke kulturne javnosti je privukao Festival istočnoevropskog filma, a pre svega prvonagrađeni film slovenačkog reditelja Jana Cvitkovića, "Od groba do groba".

Film, u kojem su tumači glavnih uloga Gregor Bakovič, Drago Milinovič, Sonja Savić, Mojca Fatur i Brane Grubar, pripoveda o čoveku koji ima neobično zanimanje - drži govore na sahranama! To je već četvrta nagrada reditelju filma koji su kritičari i stručni žiri okarakterisali kao "film izvan svih žanrova".

Godi kad se u ovdašnjoj javnosti objavi neka lepa vest iz naše zemlje, kao što se to dogodilo ovih dana u vrlo tiražnom i uglednom listu Zidojče cajtung iz Minhena. U tom listu je predstavljena izložba beogradskog Muzeja savremene umetnosti pod nazivom "O normalnosti. Umetnost Srbije 1989-2001". Od dela koja jezikom likovne umetnosti pripovedaju o našem sunovratu predstavljen je na upečatljiv način "Deda Mraz" mlade Biljane Đorđević. Deda Mraz na stolu za leševe, naslikan u stilu baroknog realizma - to je, u stvari, slika našeg društva u kojem su leševi bili deo medijske rutine, stvorene politikom straha i trepeta.


vesti po rubrikama

^kultura

Pesme Marlene Ditrih i nevolje Žerara Menjuhina
I selo se pita
Novo izdanje "Rečnika žargona" Dragoslava Andrića
Pozorišni festival u Užicu
Grupna izložba "Na drugi pogled" u salonu MSU
 


     


FastCounter by LinkExchange