GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čudni telefonski pozivi iz straha od ptičjeg gripa u Bosni i Hercegovini

Dva sata tražili "bolesnu" patku

Bilo je slučajeva da čovek gleda kako ptica udara u prozor i posle toga nas zove da bi nam obrazložio teoriju kako ptica ne može tako brzo da ugine od udara, pa je verovatno zaražena

Otkako se pojavila opasnost od ptičjeg gripa, telefoni u Uredu za veterinarstvo BiH, ali i u veterinarskim stanicama, ne prestaju da zvone. Naime, savesni građani obaveštavaju nadležne o uginućima i "sumnjivim" ponašanjima ptica. Međutim, nekad bude i čudnih poziva.

- Zajedno sa inspektorom jurio sam jednu, navodno bolesnu patku dva sata. Prvo su nam rekli da je na jednoj livadi, pa nam u drugoj kući kažu da patka nije bolesna, a iza iste kuće nam kažu da jeste bolesna. Nismo je pronašli, iako smo prešli pet kilometara - ispričao nam je Zekerijah Alagić, direktor Veterinarske stanice Bihać. Midhat Isanović, direktor Veterinarske stanice Mostar, kaže da je uzrok smrti većine uginulih ptica koje su pokupili na poziv građana bio udar u pregrade.

- Bilo je slučajeva da čovek gleda kako ptica udara u prozor i posle toga nas zove da bi nam obrazložio svoju teoriju kako ptica ne može tako brzo da ugine od udara, pa je verovatno zaražena - priča Isanović.

Poslanik kupio pile

BANJALUKA - Poslanik Krstan Simić u "Ce marketu" je pazario smrznuto domaće pile, čime se pridružio kampanji parlamenta RS u razbijanju straha građana od kupovine piletine, čija je prodaja smanjena posle pojave ptičjeg gripa. Simić je jedan od poslanika koji se na sednici Narodne skupštine, zajedno sa ministrima, obavezao da kupi određenu količinu piletine, koja se svakim danom sve više gomila na zalihama ugroženih proizvođača.

Drugi put, govori Isanović, na terenu nisu zatekli "bolesnog" goluba.
- Kazali su nam da je mače sateralo goluba u ćošak i da je verovatno bolestan kada ne može da pobegne. Dok smo stigli, uspeo je da pobegne, a mače je ipak bilo velika mačka - pojašnjava Isanović. Kako nam je kazao dežurni u Uredu za veterinarstvo BiH, dnevno bude više poziva.

- Prvih dana bilo je mnogo poziva, sada je sve manje, a uglavnom se odnose na uginule vrapce i golubove. A znalo se dogoditi da ljudi zovnu i zbog pregažene ptice.

Veliki broj Sarajlija pre nekoliko dana okupio se na Latinskoj ćupriji i sa interesovanjem posmatrao divlju gusku koja je neko vreme odmarala ispod mosta. Odmah su počeli komentari da je bolesna, "odakle divlja guska u Sarajevu", da se zovu veterinari... Posle nekoliko zabeleženih slučajeva ptičjeg gripa u susedstvu, okupljeni su zabrinuto komentarisali da li je guska prenosnik te zarazne bolesti. Juče ujutru više čitalaca zvalo je redakciju Dnevnog avaza i kazalo da su u Vogošći, pored puta, primetili kokoš koja je dugo nepomično stajala. Kada se naša ekipa uputila u Vogošću, kokoške više nije bilo, a od upravnika Veterinarske ambulante Ragiba Šute saznajemo da je na poziv Ureda za veterinarstvo BiH, koji su obavestili građani, izašao na teren, ali ni on nije pronašao "sumnjivu" kokošku.


vesti po rubrikama

^iz eks yu štampe

Dva sata tražili "bolesnu" patku
"Video" izgubljenog dečaka
Bez skrupula do vakcine
 


     


FastCounter by LinkExchange