GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije naprasno dozvolila slobodan uvoz zejtina

Uvoznicima ulja "debele" zarade

Svako će moći da uvozi ulje bez carine, država ne želi da interveniše preko robnih rezervi - kažu u Ministarstvu trgovine

BEOGRAD - Uvoz 15.000 tona ulja, koji je kao radikalnu antimonopolsku meru prekjuče najavio ministar finansija Mlađan Dinkić, neće zaustaviti proizvođače u nameri da za više od deset odsto povećaju cenu ove namirnice. U uljarama ističu da ne mogu da spreče državu u tome, ali i da od poskupljenja neće odustati.

- Interventni uvoz ulja može jedino da utiče da proizvođači zaustave dalje podizanje cena, ali ne i da odustanu od već najavljene korekcije. Od ponedeljka će "Vitalovo" ulje koštati 86 umesto 76 dinara. Primorani smo da podignemo cenu jer su porasli troškovi proizvodnje, povećana je otkupna cena sirovina, kvalitet suncokreta bio je lošiji, ambalaža je poskupela - kaže generalni direktor "Vitala" Miodrag Vukotić i dodaje da će tržište regulisati cene. On napominje da bi bila bolja varijanta da se uveze sirovo, a ne ambalažirano ulje.

Inspekcija

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će poslati inspekciju u uljare, a Slavica Kešelj, pomoćnik generalnog direktora za finansije u "Dijamantu", kaže da "ne vidi razlog zašto bi inspekcija došla u ovu firmu".
- Sve je podložno inspekciji. Bili su ranije zbog poslednjeg mesečnog obračuna. Nismo još konačno formirali novu cenu ulja i ne znam kada ćemo, ali pravimo kalkulaciju - ističe Kešeljeva.

Da vanredni uvoz nije najbolje rešenje, govori i Milić Milovanović, profesor Ekonomskog fakulteta i jedan od kandidata za člana Antimonopolske komisije.
- Interventni uvoz ulja čini se kao rešavanje problema uz pomoć štapa i kanapa. Vlast se iskali na proizvođačima koji imaju najmanji uticaj na vladu. Zato i treba da postoji Antimonopolska komisija i savet. Ove mere mogu da utiču da ulje ne poskupi. Ako proizvođači imaju visoke troškove, interventni uvoz mogao bi da ih natera u gubitke, jer ne mogu da povećaju cene. Mislim da je ovo ubiranje političkih poena, vlada štiti penzionere i stabilnost cena - rekao je Milovanović i dodao da se situacija na tržištu mora kontinuirano pratiti.

Srđan Srećković, pomoćnik ministra trgovine ističe da "nijedan rast cena poljoprivrednih proizvoda za više od 15 odsto ove godine nije ekonomski opravdan, a ulje je poskupelo od decembra skoro 50 odsto". - Nema dileme da ovde postoje naznake kartelskog ponašanja. Cena ulja je od decembra prošle godine sa 60,30 dinara skočila sada na 90 dinara - objašnjava Srećković.
- Vlada je dopustila uvoz ulja koji će se realizovati u roku od 90 dana, i to bez carine od 30 odsto. Svako će moći da uvozi ulje bez carine i to će sigurno smanjiti cene ulja za 30 odsto. To neće ići preko Direkcije za robne rezerve, jer država ne želi da interveniše na tržištu - kaže Srećković.

Postavlja se, međutim, pitanje zašto bi se dozvoljavao uvoz, kada i ovako imamo problem sa spoljnotrgovinskim deficitom, a sada ćemo da uvozimo i suncokretovo ulje koga imamo i više nego što nam treba. Pitanje je i zašto se dozvoljava slobodan uvoz, umesto da je još pre nekoliko meseci, kada su podignute cene ulja, Direkcija za robne rezerve pustila određene količine na tržište. Još je čudnije da će, kako kažu u Ministarstvu za trgovinu, ulje moći da uvozi ko hoće umesto da se prikupe ponude i dozvolu dobije najbolji ponuđač. Neće biti iznenađenje ako uvoznički lobi dopremi ulje koje će za nekoliko dinara biti jeftinije od domaćeg, ošteti domaću industriju, a i državu za 30 odsto carine, jer se ona odrekla tih prihoda. Odluku o interventnom uvozu jestivog ulja Slobodan Milosavljević, predsednik PKS, ocenio je kao administriranje, dodajući da je prvo trebalo intervenisati iz robnih rezervi.

M. Obradović - A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Uvoznicima ulja "debele" zarade
Stroža kontrola banaka
"Dandi" istražuje Crni vrh