GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Istraživanje Centra za monitoring o praktičnoj nastavi na univerzitetima

Završe fakultet bez dana prakse

Sve se svodi na volju i motivaciju profesora i studenata

BEOGRAD - Studentska praksa skoro i da ne postoji na našim fakultetima. Doživljava se kao nepoželjna i uglavnom se svodi na odlazak studenata u firme na 30 dana u toku leta. Ukoliko ste dobri sa ljudima iz firme koji brinu o studentima, dobićete potpis i više se ne morate pojavljivati na praksi - ovo su rezultati istraživanja "Studenti i praksa" koje je juče predstavio Centar za monitoring i evaluaciju.

Privatnici ažurniji

Praksa na privatnim fakultetima ranije se svodila samo na veze profesora koji su vodili studente po inostranstvu, ali nije bila obavezna za sve. - Samo mali broj studenata, koji je dobro situiran, mogao je da priušti sebi praksu u inostranstvu. Danas privatni fakulteti sistematski organizuju praksu - kaže Marko Savić, programski direktor Centra za monitoring i evaluaciju.

Ekonomisti u DIN-u

Grupa studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu posetila je DIN "Fabriku duvana" a. d. Niš, u sastavu "Filip Moris Internešnala". Euđenio Sidoli, generalni direktor DIN-a, predstavio je studentima kompaniju, njene poslovne poduhvate u Srbiji, a sa njima je razgovarao o različitim aspektima rukovođenja kompanijom u multinacionalnom okruženju.

- Studentska praksa na našim fakultetima nije sistematski rešena, a svodi se na volju i motivaciju profesora i studenata. Za razliku od naše zemlje, u državama Evropske unije studentske prakse su plaćene. Studenti novinarstva u Norveškoj moraju polovinu svog školovanja da provedu u redakcijama gde se ocenjuje njihov rad i gde primaju novčanu naknadu najmanje novinarske plate. U Hrvatskoj je doneta odredba da svi studenti koji imaju obaveznu praksu moraju biti plaćeni - objašnjava Zoran Gavrilović, sociolog i koordinator projekta "Studenti i praksa".

Praksa na našim fakultetima uglavnom se vezuje za tehničke fakultete, a pitanje je da li student prava na kraju školovanja zna da napiše krivičnu prijavu.

- Svaki fakultet treba da osposobi studenta za praktična znanja, a u Srbiji studenti imaju enciklopedijsko obrazovanje bez prakse. Kod nas praksa asocira na rad, a roditelji obično kažu: "Sine, idi u školu da ne bi radio". Cilj ovog projekta bio je da se ispita kakva je trenutna slika studentske prakse, da se ispitaju potrebe i mogućnosti saradnje visokoškolskih institucija i privrede i predloži dalja strategija saradnje i razvoja studentske prakse. U istraživanje su bili uključeni studenti završnih godina, dekani fakulteta, profesori, vlasnici malih i srednjih preduzeća i predstavnici lokalne samouprave. Sa njima smo razgovarali kakva je nekad bila i kakva je sada studentska praksa, da li postoji saradnja fakulteta i privrede i da li je kroz studentsku praksu moguće doći do saradnje - priča Gavrilović.

Zaključak istraživanja je da je obrazovanje u podređenom položaju, a posledica toga je da se ljudi prema obrazovanju odnose sa indiferentnošću. Sagovornici su predložili da se studentska praksa ostvaruje na tri načina: kroz institute pri fakultetima, koji će angažovati studente na raznim projektima, a novac koji studenti zarade biće uplaćivan fakultetima, drugi način je da profesori i studenti rade projekte za potrebe tržišta, a treći da se osnuju fondacije. Autori istraživanja kažu da za naše obrazovanje ima nade. Zato će Centar za monitoring i evaluaciju u narednih desetak dana početi da organizuje okrugle stolove na kojima će se razgovarati o saradnji fakulteta i privrede.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Plati, čak i ako nemaš televizor!
Završe fakultet bez dana prakse
Četvrtaci će imati jedan čas manje
Dinkić na koncertu Goce Tržan