GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na računima za TV pretplatu preduzećima pojavili se "viškovi zaposlenih"

Plati, čak i ako nemaš televizor!

Trgovinsko preduzeće "Vlasina" iz Vlasotinca obavezno da plati sedam pretplata, iako ima 105, a ne 140 zaposlenih. Mnoge firme uopšte nemaju TV i radio prijemnik, a "uredno" su se našle na spisku za plaćanje

BEOGRAD - Na adresu redakcije Glasa i juče su stizali računi za naplatu TV pretplate firmama i to iz gotovo svih delova Srbije. Faks je bio opterećen, a telefonom su se javljali i direktori preduzeća s različitim primedbama. Neki su rekli rezignirano da neće platiti pretplatu jer nemaju nijedan televizijski prijemnik, drugi su isticali da u okviru uredno popisanih osnovnih sredstava za rad nema televizora, dok su nekima stigli računi za više pretplata nego što im to sleduje prema zakonu.

Dragan Mihajlović, v. d. direktora Trgovinskog preduzeća "Vlasina" iz Vlasotinca izjavio je juče da mu je stigao račun sa obavezom da preduzeće plati sedam pretplata.
- Mi imamo dvadeset prodavnica prehrambene robe i nemamo nijedan koji prodaje tehničku robu. Pritom ni u jednom objektu nemamo televizor. Na sve to, preduzeće ima 105 zaposlenih, a dobili smo račun za sedam pretplata - rekao je Mihajlović.

Na ovom primeru se vidi da je preduzeću razrezana barem jedna pretplata više jer prema članu 81 Zakona o radiodifuziji ona se naplaćuje na svakih 20 zaposlenih koji su "u stanju da primaju program". Tako proizilazi da pomenuta firma ima 140, a ne 105 zaposlenih.
Jedan je vlasnik firme, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da neće platiti račun jer u okviru osnovnih sredstava nema nijedan TV prijemnik i da se u pomenutom članu 81 naglašava da obavezu plaćanja imaju vlasnici radio i TV prijemnika. Dakle, neki tumače da samo firma koja je vlasnik TV prijemnika, bilo da je jedan ili ih ima više, mora platiti pretplatu.

Redakciji je stigao i dopis Omladinske zadruge "Baterflaj" iz Crepaje u kojem se navodi da zadruga nema nijedan TV i radio prijemnik. Zakonska formulacija, prema kojoj se pretplata za pravna lica naplaćuje na svakih 20 zaposlenih koji su u stanju da primaju program, očigledno je izazvala mnoge nedoumice u tumačenju jer se ovde ne pominje vlasništvo nad TV prijemnikom, kao na početku istog člana zakona gde piše da "vlasnici radio i TV prijemnika imaju obavezu plaćanja radio-televizijske pretplate...". Dakle, porodična domaćinstva "kači" odredba o vlasništvu nad TV prijemnikom, a firme odredba da plaćaju na svakih 20 zaposlenih koji su u stanju da prate TV program, što se ipak može i drugačije tumačiti.

RTS: Pravna lica mogu da se žale

Preduzeća, ustanove i druga pravna lica dobila su tokom novembra račune za plaćanje RTV pretplate. Ova obaveza uvedena je Zakonom o radiodifuziji još 2002. godine. Krajem te godine građani i pravna lica dobili su obaveštenje o tome, ali su se uslovi za naplatu RTV pretplate stekli tek 3. septembra ove godine kada su stupile na snagu izmene Zakona o radiodifuziji, navodi se u saopštenju za javnost RTS-a.
Računi koje su dobila pravna lica sadrže obaveštenje da je obaveza plaćanja RTV pretplate ustanovljena planom 81, stav 5, Zakona o radiodifuziji. Tom zakonskom odredbom je predviđeno da "hoteli i moteli plaćaju pretplatu na svakih deset soba opremljenih TV ili radio prijemnikom, a svako drugo pravno lice, vlasnik prijemnika, plaća pretplatu na svakih dvadeset (20) zaposlenih koji su u stanju da primaju program". Visina mesečne pretplate je tri stotine (300) dinara. Preduzeća i druga pravna lica koja poseduju prijemnik i imaju manje od 20 zaposlenih dužna su da plaćaju jednu RTV pretplatu.
Sva pravna lica imaju pravo na reklamaciju računa tako što će Službi RTV pretplate u RTS-u dostaviti overenu izjavu o broju zaposlenih "koji su u stanju da primaju program", tj. o broju soba u hotelima i motelima ili - da ne poseduju radio ili TV prijemnik.
Radio-televizija Srbije moli sve građane, preduzeća, ustanove i druga pravna lica za razumevanje i saradnju u otklanjanju eventualnih grešaka tokom primene zakonske obaveze naplate RTV pretplate, piše na kraju saopštenja.

Dokaži da nemaš!

Račune za televizijsku pretplatu, koje je proteklih dana RTS iznenadno počela da šalje na adrese pravnih lica, dobilo je i Opšte udruženje preduzetnika Beograda, iako ne poseduje ni jedan televizor, pa tako ne može ni da prati program nacionalne televizije. Prema rečima generalnog sekretara Udruženja Aleksandra Memiševića, račun od 300 dinara stigao je pre tri dana, posle čega je Udruženje prekjuče poslalo žalbu RTS-u, tražeći da se izuzmu iz plaćanja ovog nameta, pošto nemaju televizor.
- Kada nam je poštar doneo pismo od RTS-a, mi smo se obradovali pošto smo mislili da je reč o njihovom odgovoru na jedan dopis koji smo im nekoliko dana ranije poslali u vezi sa izvesnim poslovnim prostorom oko kojeg se sporimo sa Radio Beogradom. U prvi mah nas je iznenadila ažurnost ove firme, ali smo se još više iznenadili kada smo u koverti videli račun - priča Memišević, koji smiatra da pretplatu uopšte ne bi trebalo naplaćivati, jer "većina ljudi ima kablovsku televiziju koju plaća i preko nje gleda RTS, a građani su ionako dovoljno siromašni".
Prema Memiševićevim rečima, RTS se poziva na Evropu "u kojoj navodno postoje pretplate, ali i tamo sigurno ne plaćaju oni koji nemaju televizore".

A. D. M.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

Plati, čak i ako nemaš televizor!
Završe fakultet bez dana prakse
Četvrtaci će imati jedan čas manje
Dinkić na koncertu Goce Tržan