GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 19. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prikupljeno 500.000 dinara humanitarne pomoći za decu sa hendikepom

Akcija poznatih za decu invalide

Još danas i sutra sugrađani koji žele da učestvuju mogu da po simboličnim cenama kupe rukotvorine dece iz Kreativnog centra za mentalno nedovoljno razvijene osobe

Poznati sportisti i muzičari juče su u Mekdonaldsovom restoranu na Terazijama prodavali brzu hranu i motivisali Beograđane da daju svoj doprinos humanitarnoj akciji "Svi smo mi isti".

Zakon u pripremi

U pripremi je nacrt zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju koji će poslodavca obavezati da primi u radni odnos određeni broj invalida. U suprotnom, preduzeća će uplaćivati određenu sumu u fond namenjen njihovom zapošljavanju.

Posluga iz redova poznatih

Goste Meka na Terazijama služili su Bora Čorba, Dejan Cukić, članovi grupe "Najt šift" i Milan iz grupe "Neverne bebe". Predstavnik Crvene zvezde bio je Igor Perić, a fudbalskog saveza SCG Zoran Filipović. Podršku su dali i Božidar Đelić i princeza Katarina Karađorđević.

U akciji, koja traje još danas i sutra, prikupljeno je 500.000 dinara pomoći koja je namenjena deci i mladima sa hendikepom. Svi sugrađani koji žele da učestvuju, mogu da prošetaju do Meka na Terazijama, gde se po simboličnim cenama prodaju rukotvorine dece iz Kreativnog centra za mentalno nedovoljno razvijene osobe. Unikatne čestitke sa novogodišnjim motivima prodaju se po ceni od 40 i 50 dinara, ukrasne flaše i tegle koštaju 200, a keramičke šolje 100 dinara.

- Prikupljenim novcem ćemo kupiti "hjundaji ven", da bi se mladi sa hendikepom bezbedno i komforno vozili na posao, a obezbedićemo i materijal za rad Kreativne radionice - rekao je Boris Stajkovac, direktor Centra za brigu o deci. Prema njegovim rečima, glavni cilj akcije je da podstakne domaće i strane firme u našoj zemlji da zaposle što veći broj hendikepirane dece. Podaci Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku pokazuju da je samo 13 odsto od ukupnog broja osoba sa invaliditetom zaposleno, a 90 odsto hendikepirane dece nema nikakvu socijalnu zaštitu.

- Centar za brigu o deci obezbedio je, u svojim časopisima, dva radna mesta za fotografa i ilustratora. Oni će mesečno dobijati po 8.500 dinara, a deca se na tim poslovima mogu smenjivati - kaže Stajkovac.

"Mekdonalds" je u četiri svoja restorana zaposlio oko tridesetoro dece, a reakcije sugrađana na njihovo prisustvo su više nego pozitivne.

D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Akcija poznatih za decu invalide
Jednog izboli, drugog pretukli
Škole bez nasilja
Opljačkano oko dva miliona dinara
Knjiga posvećena tragediji na varvarinskom mostu
Kažu nam da idemo okolo
Sladak dan za decu ometenu u razvoju
Trofej Beograda u orijentiringu
Obnova Radničke ulice pri kraju
Gradske vesti: "Simpo" oprema grčki hotel
 


     


FastCounter by LinkExchange