GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U Singapuru počeo Svetski šampionat u video-igrama

"Sajber genijalci" brane boje SCG

SINGAPUR - Među učesnicima Svetskog šampionata u video-igrama, koji je juče počeo u kongresnom centru "Santek siti" u Singapuru, devet momaka koji su označeni zastavicom Srbije i Crne Gore, svrstani su uz 700 "kompjuterskih genijalaca" iz 67 zemalja. Pod sajber-nazivom "vF_plato" na turniru će se u popularnoj igri "Counter strike" nadmetati Mihajlo Kamšek, Momčilo Živić, Marko Cvetojević, Miloš Stojimirović i Miloš Stanković, dok se Filip Marković takmiči u disciplini "Warcraft III", Srđan Petković u igri "Star craft", a tu su još i Predrag Đurić da se pokaže u igri "FIFA 05" i Strahinja Tomić, spreman za "Need for speed".

Oni se, isto kao i njihovi protivnici u grupi (Norveška i Italija), nadaju da će se do kraja sedmice proslaviti u sve širem "digitalnom svetu" i da će osvojiti neku od nagrada, za koje je ukupno obezbeđeno 370.000 evra. Favoriti za šampione su, međutim, neki od 26 članova ekipe "Maven crew" iz Južne Koreje i američki "Tim 3D". Sadašnji pojedinačni prvak sveta je Manuel Šenkhajzen (19) iz Holandije, koji suvereno vlada u igri "Warcraft III".

Oko 1.000 mečeva na ovoj svojevrsnoj kompjuterskoj olimpijadi trajaće naredna četiri dana u osam igračkih disciplina. Takmičenje, koje je preksinoć svečano otvorio singapurski ministar za društveni razvoj, omladinu i sport Vivijan Balakrišnan, smatra se profesionalnim i čini deo ambicioznih planova male ostrvske države da još više unapredi poziciju jednog od globalnih centara kompjuterskih veština.

U Singapuru su izrazito mladi ljudi već uključeni u intenzivan razvoj softverske industrije, a od nedavno su velike studije za video-projekte i digitalnu animaciju otvorili svetski giganti kao što su "Lukas film", "Koei" i "Genki". Sredinom oktobra u Singapuru je takođe održana jedna od etapa putujuće Profesionalne lige sajber-atleta, koja će na predstojećem finalu u Njujorku pobedniku doneti nagradu od 120.000 evra.

Tanjug


vesti po rubrikama

^vesti

"Sajber genijalci" brane boje SCG
"Kučke" za muške oči
Kletva stigla inspektora Narodne banke
Flaša konjaka 135.000 dinara
Nagrada programu o Nikoli Tesli
Ustoličen Albert II
  


     


FastCounter by LinkExchange