GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gde su nestale nadgrobne ploče poginulim nemačkim vojnicima

Groblje postalo teniski klub

Na pitanje nemačkog ambasadora o sudbini grobova nemačkih vojnika, opštinsko rukovodstvo vešto izbeglo odgovor

POŽAREVAC - Rotari klub iz Požarevca pokrenuo je akciju uređenja i zaštite nemačkog vojničkog groblja, na kome su sahranjeni nemački vojnici poginuli u Prvom svetskom ratu. Ovo groblje nalazilo se na Varoškom brdu, između Čačalice i Tulbe, na kome se danas nalaze teniski tereni TK Požarevac i restoran "Gem".

- Prema našim saznanjima, na tom mestu sahranjeno je oko 100 nemačkih vojnika. Međutim, šezdesetih godina, odlukom komunističke vlasti, groblje je prekopano, a nadgrobne ploče odnete da bi se njima popločao trotoar koji vodi od glavne autobuske do železničke stanice. Tri decenije kasnije ploče su nestale i do danas nije poznato da li je preko njih naliven beton ili su odnete na neko drugo mesto - kaže predsednik Rotari kluba Boško Tadić.

Ploče na deponiji

U sećanju mi je ostalo da sam šezdesetih godina, idući ka železničkoj stanici, prelazio preko ploča na kojima je pisalo Hans i Fric. Da li se te ploče nalaze ispod današnjeg betonskog trotoara, lako bi se moglo utvrditi. Međutim, pojedini građani tvrde da su one prenete na neko drugo mesto i da su dva viđena pre nekoliko godina na gradskoj deponiji - kazao je Tadić.

Članovi Rotari kluba u Požarevcu nastoje da se nekadašnje groblje dostojno obeleži i da se na tom mestu napravi park prijateljstva između požarevačkog i nemačkih rotari klubova. - Naša moralna obaveza je da poštujemo mrtve i osnovni civilizacijski gest je da se groblja obeleže, ma čija bila. Zato smo se povezali sa Zavodom za zaštitu spomenika Smedereva sa kojim nameravamo da, uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika Srbije, obezbedimo sredstva za uređenje ovog vojničkog groblja - rekao je Tadić.

On je naveo da je nemački ambasador, prilikom nedavne posete Požarevcu, nekoliko puta postavio pitanje predstavnicima lokalne samouprave o sudbini ovog groblja, ali su mu oni vešto uskratili odgovor.

- Na naša pitanja koja smo postavljali o ovom groblju, u opštini nam je odgovarano da po našem zakonu, ukoliko se ne održavaju grobna mesta, ona mogu da budu uklonjena. Međutim, prevideli su da to ne važi za strana groblja, koja po međunarodnim konvencijama ne smeju biti uništena ni uklonjena. Po tim istim konvencijama, vlasnik takvog groblja nije država u kojoj se ono nalazi, već država čiji su građani na njemu sahranjeni - rekao je Tadić.

- On podseća da su Požarevljani sličan odnos pokazali i prema jevrejskom groblju, koje je zapušteno i neobeleženo i koje se nalazi u delu starog gradskog groblja.

D. Novković


vesti po rubrikama

^Srbija

Groblje postalo teniski klub
Stari pravilnik, a nova sirotinja
Bostandžije na sudu
Žutica napada mališane
Traži ogrev od UN
Petrovaradin bez kamiona
  
 


     


FastCounter by LinkExchange