GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Aleksandar Vučić objašnjava šta je svrha referenduma o Kosmetu

Okupaciju mora da proglasi skupština

Građani Srbije treba da kažu da li je pregovarački tim smeo i mogao da uradi ono što je uradio. Na Kosovu su Srbi glasali uvek, glasaće i sutra

BEOGRAD - Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić kaže da je svrha održavanja referenduma, posle određivanja statusa Kosmeta, da sami građani Srbije kažu da li je pregovarački tim smeo i mogao da uradi ono što je uradio. U pitanju je, objašnjava on, teritorija Srbije i time se pregovarači vezuju da ne rade mimo volje građana

Mislite da pregovarači dele vaš stav ili će pre biti da su ubeđeni da je Koštunica u Rezoluciju uneo tačku o referendumu samo da omekša vas iz SRS-a?
Smatram da on ne sme da se igra s tim. A ni drugi pregovarači.

Da li bi na referendumu učestvovali i Srbi s Kosmeta? Šta ako Zapad, u slučaju izrazito nepovoljnog rešenja za Srbe, naloži Unmiku da zabrani referendum, uz obrazloženje da to može da ugrozi mir i stabilnost?
I Srbi s Kosmeta i ko god hoće da glasa - glasaće.

A šta ako Unmik kaže ne?
E, mi ćemo reći: E, nije ne, nego da. Na Kosovu su Srbi glasali uvek, glasaće i sutra.

Ako rešenje bude nezavisnost Kosova, referendumom se takav ishod, ipak, ne sprečava. Kakve instrumente Srbija ima na Kosovo da ga spreči?
Ne možemo mi da sprečimo silu da na nasilan način nešto uradi. Ali, mi time pokazujemo da su građani time rekli da je u pitanju okupacija, a ne pravno otimanje teritorije. To je suština cele stvari. To je ozbiljna stvar jer niko u Srbiji ne može da kaže da je u redu to što su nam oteli teritoriju. Ako građani to kažu, onda idemo na proglašavanje okupacije ovde u Skupštini Srbije.

Vi ste posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma izašli iz vlade i u nju se vratili a da još niste ni zatvorili vrata radi "obnove zemlje". Zašto očekujete da stranke demokratskog bloka i njihovi birači posle mogućeg nepovoljnog rešenja ne kažu: nije u redu, ali čekaju nas evropske integracije, šta da radimo kada je Kosovo već izgubio Milošević?
Bojim se toga. Ali, baš zato tražimo referendum da građani Srbije kažu da nema igranja s teritorijom. I verujem da su građani ozbiljniji i odgovorniji od svojih stranaka i da će na takav referendum izaći u velikom broju.

G. Đ.


vesti po rubrikama

^politika

Okupaciju mora da proglasi skupština
Nit' je lociran, nit' se pregovara
Želje za opstankom i nezavisnošću
Drašković: Srbi najugroženiji u Evropi
Titova udovica plaćena kao Marović
Tadić: Kosmet nije predmet za prodaju
Čekajući fajront: Vrzino kolo
 


     


FastCounter by LinkExchange