GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pritisci na sud zbog smrti sudijinog bratanca Nikole Kovačevića

Sudija beži iz "vrućeg" slučaja

U Okružnom tužilaštvu i sudu smatraju da bi ovaj slučaj bolje vodio neki drugi Okružni sud u Srbiji - rekla je za Glas Ivana Ramić, portparol ovog suda

BEOGRAD - Okružno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je da se istraga zbog smrti Nikole Kovačevića (16), učenika gimnazije "Sveti Sava" koji je preminuo posle povreda zadobijenih u tuči 14. marta ove godine, dodeli nekom drugom, stvarno nadležnom sudu, zbog velikih pritisaka na beogradski Okružni sud koji je do sada vodio ovaj slučaj. Kako Glas saznaje, istražni sudija koji vodi ovaj postupak zatražila je svoje izuzeće. O ovim predlozima konačnu odluku treba da donese Vrhovni sud Srbije.

- Tužilaštvo je dalo predlog za delegiranu nadležnost, odnosno da se predmet ustupi nekom drugom sudu. Razlog za to su veliki pritisci kojih je do sada bilo na Okružni sud u Beogradu. U tužilaštvu i sudu smatraju da bi ovaj slučaj bolje vodio neki drugi okružni sud u Srbiji - rekla je za Glas Ivana Ramić, portparol Okružnog suda u Beogradu, ne precizirajući o kakvim pritiscima je reč.

Kobna kavga

Dvojica maloletnika su u istrazi ispričali da su kritičnog dana sedeli sa svojim drugovima ispred zgrade u kojoj jedan od njih stanuje. Tvrdili su da se Kovačević uneo u lice N. P. zbog čega ga je ovaj odgurnuo. N. P. je tada dobio šamar. Obojica osumnjičenih maloletnika tada su skočili na Kovačevića. Izbila je tuča, koja je trajala svega nekoliko sekundi. Posle toga, Kovačević je počeo da se udaljava, a zatim se okrenuo, opsovao ih i rekao da se na tome neće završiti. Tada je, prema njihovim rečima, pao na leđa i udario glavom o pločnik.

Podsetimo, Nikola Kovačević, inače bratanac Maje Kovačević-Tomić, sudije i portparola Specijalnog suda, preminuo je 17. marta ove godine, četiri dana pošto je izmičući pred dvojicom maloletnika sa kojima se sukobio, pao i udario potiljačnim delom glave o pločnik. Odmah je prebačen u bolnicu gde su se lekari borili za njegov život, ali je preminuo zbog izliva krvi u mozak. Maloletnici N. M. (16) i N. P. (17), koji su se kritičnog dana potukli sa Kovačevićem, posle tri meseca provedenih u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode. Protiv njih još nije podignuta optužnica jer se čeka veštačenje obdukcionog nalaza, kojim treba da se isključe sve nedoumice o uzroku smrti Kovačevića.

Veštaci treba da utvrde da li je Kovačević bolovao od aneurizme kako su to neki mediji nezvanično objavili. Kako saznajemo, veštačenje obdukcionog nalaza je gotovo i ceo predmet je predat predsedniku Okružnog suda koji je dalje prosledio Vrhovnom sudu Srbije. Informacija o načinu na koji su Kovačeviću nanete smrtonosne povrede u međuvremenu nije saopštena ni porodicama Kovačevića kao ni osumnjičenih maloletnika.

A. S - P. R.


vesti po rubrikama

^hronika

Sudija beži iz "vrućeg" slučaja
Pao klan Mečanina
Pokosio Katarinu sa 80 na sat