GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Redakcija Glasa juče zatrpana računima za naplatu TV pretplate pravnim licima, a telefoni bili usijani pozivima hiljada građana

U firmama besni zbog harača RTS-a

- RTS je daleko od javnog servisa, ali cela Srbija je prinuđena da mu plaća troškove, i to više puta, iako televizija ima višak zaposlenih, pa i onih bez potrebnih kvalifikacija za odgovarajuća radna mesta
- U preduzećima očekivali naplatu struje i pretplate na zajedničkom računu i to u decembru. Za razliku od domaćinstava, firme nisu unapred obaveštene da u novembru počinje naplata
- Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, potvrdio da je počela naplata firmama i da nije reč o lažnim računima

BEOGRAD - Redakcija Glasa juče je zatrpana kopijama računa za naplatu TV pretplate pravnim licima u Srbiji, a telefoni su bili usijani gotovo celog dana. Aleksandar Tijanić, generalni direktor Radio-televizije Srbije, juče je potvrdio Glasu da je reč o pravim, a ne lažnim, odnosno falsifikovanim računima i ta je državna televizija, prema zakonu, počela naplatu pretplate od pravih lica.

Ali, kada je prekjuče novinar razgovarao sa gospodinom Tijanićem, obavestivši ga da je redakciji stigao račun iz jedne beogradske firme s logom RTS-a, njegovim (PIB) poreskim brojem i brojem žiro računa nacionalne televizije sa rokom plaćanja (21. novembar), on je rekao da je reč o falsifikatu. Tijanić je juče rekao da je razumeo da ga pitamo za račun kojim se pretplata naplaćuje prodičnim domaćinstvima i ljubazno rekao da se za sve preciznije podatke obratimo Aleksandru Avramoviću, v. d. direktora TV Beograd.

Gospodin Avramović je rekao da je pretplata predviđena Zakonom o radiodifuziji još 2002. godine i da je naplata trebalo da počne još 31. januara 2003. godine, ali da je sve odloženo zbog toga što nije bio formiran ni Savet za radiodifuziju ni Agencija i da su se pravi uslovi za njenu naplatu stekli tek donošenjem izmena i dopuna zakona koje su stupile na snagu 3. septembra ove godine.

Od javnih preduzeća dva miliona dinara

Ako bi se posmatrao samo broj zaposlenih u javnim preduzećima, ove kompanije trebalo bi da plate na ime pretplate skoro dva miliona dinara. Ipak, ove firme mogle bi tu sumu da smanje ako dokažu da svi radnici ne gledaju televiziju. Kako će teći dokazivanje, ostaje da se vidi. U EPS-u nisu hteli da komentarišu činjenicu da će morati da plaćaju pretplatu. Ovo je i razumljivo, budući da su posle višemesečnog odbijanja pod pritiskom Vlade Srbije morali da pristanu na zajedničko plaćanje struje i pretplate. Prostom računicom može se videti da bi EPS na 40.000 radnika za javni servis morao da plati oko 600.000 dinara. Reorganizovani NIS sada ima oko 17.000 zaposlenih i za sve njih moraće da izdvoji više od 250.000 dinara. Jat bi na 2.000 radnika trebalo da plati 100, a ŽTP na 25.000 zaposlenih čak 1.250 pretplata, što znači da će RTS od ove dve kompanije dobiti oko 400.00 dinara. I kompanija PTT na 18.000 zaposlenih trebalo bi da plati 270.000 dinara. I kada ove firme "odbiju" radnike koji ne gledaju TV, novac koji će dobiti RTS od njih neće biti zanemarljiv.

G. J.

On je objasnio da postoje tri vrste pretplate među kojima su ona koja će se naplaćivati domaćinstvima, zatim pravnim licima, gde su posebno izdvojeni hoteli i moteli kao specifični, dok će treća vrsta pretplate važiti za vozače koji u automobilima imaju TV prijemnike. Prema rečima Avramovića, razlog što će naplata domaćinstvima početi u decembru za novembar jeste taj što je trebalo odraditi veliki tehnički posao i odrediti precizno ko su pretplatnici, dok je bilo mnogo jednostavnije doći do liste pretplatnika kada je reč o pravnim licima.

- Zbog ovoga smo prvo krenuli u naplatu preduzećima jer je tu tehnički deo posla ranije obavljen - rekao je Avramović.
Avramović je napomenuo da je zakon omogućio da televizija sama naplaćuje pretplatu pravnim licima, dok će, kada je reč o domaćinstvima, posao biti obavljan prema ugovoru sa EPS-om. Dakle, porodice će plaćati struju i pretplatu na jednom računu, dok će, očigledno, preduzeća plaćati odvojeno pretplatu i struju. Da li se u ovom slučaju pravna lica nalaze u boljem položaju jer će građani morati u istom roku da namire i RTS i račun za struju, dok će firme imati mogućnost da troškove raspodele. Ali, i firme mogu opravdano postaviti pitanje zašto se njima naplaćuje pretplata već za oktobar, a građanima tek za novembar.

Aleksandar Vasić iz Saveta za radiodifuziju izjavio je da, prema Zakonu o radiodifuziji, pravna lica plaćaju po jednu pretplatu na svakih dvadeset zaposlenih koji imaju mogućnost da prate televizijski i radijski program.

- Zakon je tako odredio, a na pravnicima je da kažu da li je ova odredba dobra ili ne. Nije sporno ni da RTS može da naplaćuje pretplatu pravnim licima. Izmene i dopune zakona stupile su na snagu 3. septembra. Smatram da su oni mogli i ranije početi naplaćivati račune da su na vreme obavili tehnički deo posla. Razlog što nisu prethodno poslali obaveštenja firmama je verovatno taj što su smatrali da pravna lica moraju da prate propise i njihove izmene - rekao je Vasić.

Upravo pomenuta odredba zakona izazvala je najveće nedoumice jer se, očigledno, može široko tumačiti. Ko će i na koji način proceniti koliko zaposlenih ima mogućnost da prati program, šta se smatra mogućnošću praćenja programa ukoliko u firmi nema nijednog televizora? Da li je korektno što prvo nije urađena precizna procena i firme obaveštene o svemu unapred? Njima je jednostavnije bilo poslati obaveštenja o pretplati nego domaćinstvima.

Tako su se svi našli zatečeni, a mnogi će tražiti od RTS-a da revidira račune i broj pretplata, odnosno moderni srpski harač. Glasu su se javile kolege iz Televizije Smederevo, koja je dobila račun kojim je obavezana da plati tri TV pretplate. Televizija ima pedeset i jednog zaposlenog. Kažu da unapred nisu obavešteni o tome kada će početi naplata. Glasu se javilo na stotine građana i odgovornih lica iz cele Srbije ogorčenih zbog toga što nisu na vreme obavešteni i da su očekivali da naplata počne uz račun za struju u decembru. U pojedinim preduzećima sa samo nekoliko zaposlenih takođe su pristigli računi.

Opšte Udruženje preduzetnika Beograda dobilo je račun iako ne poseduje nijedan ZV prijemnik. Neprecizne zakonske odredbe tako su izazvale pravi haos, koji će se verovatno nastaviti žalbama mnogobrojnih preduzeća. Postavlja se pitanje kako će pretplata biti naplaćivana velikim kompanijama i drugim velikim preduzećima, recimo Naftnoj industriji Srbije. Koliko će pretplata oni morati da plate.

RTS je na svu muku građana Srbije već dobio njihov novac iz budžeta za ovu godinu, a pre njenog završetka krenuo da naplaćuje pretplatu iako se nije transformisao u javni servis. Transformacija je odložena za mart, ali ne i naplata. Pored toga, građani s pravom hoće da znaju šta će plaćati - da li javni servis u njihovoj službi ili televiziju u službi Vlade Srbije. Pri tome dobro je poznato da RTS ima priličan višak zaposlenih, pa i onih koji nemaju neophodne kvalifikacije za posao koji obavljaju.

Narodni poslanici, resorno ministarstvo pa i vlada snose odgovornost za donošenje zakonskih odredbi koje omogućavaju da građani koji njih plaćaju i na vlast glasanjem dovode budu dovedeni pred svršen čin.

Kako je za Glas izjavio advokat Tihomir Konstantinović, sigurno je da će biti brojnih predloga Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti spornih odredbi.

Računi za TV i u Nišu

NIŠ - Računi za televizijsku pretplatu stigli su i u Niš. Privatno preduzeće "Ekopromet" dobilo je dva identična računa za plaćanje pretplate za mesec oktobar, a isti dokumenat stigao je i na adresu njihovih komšija, firme "Nastrejd".
- Račun nam je stigao redovnom poštom 15. novembra. Kada sam otvorila koverat i videla račun, u prvi mah sam se iznenadila jer sam čula da će se TV pretplata plaćati uz račun za struju i to od prvog decembra. Međutim, pomislila sam da je moguće da za firme važi poseban režim plaćanja pretplate i nameravala sam da platim račun. Tek kada sam videla članak u Glasu javnosti, shvatila sam da je reč o prevari - kaže za Glas Dragana Albijanić, vlasnica firme. Dodaje da je ovakav račun dobio i njihov komšija Stojmen Nasić, vlasnik firme "Nastrejd".
- Došao je kod nas i pitao nas šta ćemo da radimo. Smatrali smo da račun treba platiti, jer redovno plaćamo sve dažbine - kaže Albijanićeva.
Račun dostavljen "Ekoprometu" deluje sasvim uverljivo jer sadrži sve podatke o RTS-u, uključujući adresu, matični i broj tekućeg računa, pib i logo firme. Račun glasi na oktobar a rok njegovog plaćanja je 21. novembar. U njemu se navodi da je pravni osnov za obavezu plaćanja TV pretplate član 81 stav 5 Zakona o radiodifuziji. U tom članu navodi se da "hoteli i moteli plaćaju pretplatu na svakih 10 soba opremljenih TV i radio prijemnikom, a svako drugo pravno lice plaća pretplatu na svakih 20 zaposlenih koji su u stanju da primaju program. Međutim, ni "Ekopromet" ni "Nastrejd" nemaju ovoliki broj zaposlenih.
- Očekujemo da će se ovaj slučaj rasvetliti, te da će policija uzeti stvar u svoje ruke. Ko zna koliko je firmi još dobilo ovakav račun, a sigurno je da će biti onih koji će ga platiti - zaključila je Albijanićeva.

D. K.

Ne gledaju televiziju, ali plaćaju pretplatu

BEOGRAD - Direktor beogradskog preduzeća "Kaleko" Biljana Grbić kategorična je da ovu TV pretplatu neće platiti, a dvodnevni pokušaj da dobije informaciju o čemu je zapravo reč ostali su bezuspešni.
- Broj telefon koji je napisan na računu neprekidno je zauzet. Bila sam besna kada sam dobila ovaj račun retroaktivno, s obzirom na to da nikakvu najavu pre toga nisam imala - kaže Biljana, direktor i jedini zaposleni u preduzeću u okviru kojeg posluje butik, a koji bi trebalo da izmiri obavezu prema RTS-u.
U firmi za proizvodnju metalnih konstrukcija "Dragor-tod" iz Vinče smatraju da su ovi računi nameštaljka - "pa ko nasedne - nasedne". U ovom preduzeću se pitaju da li je normalno da firme koje rade gledaju televiziju u radno vreme. "Dragor - tod" je čak dobio račun u koverti sa pogrešno napisanim imenom firme.
- I mom malom preduzeću, koje ima dvoje zaposlenih (supruga i ja), stigao je račun za TV pretplatu. To je vrhunski bezobrazluk! Niti imam vremena da gledam televiziju, niti imam TV prijemnik u radnom prostoru. Na osnovu čega onda ova bezobrazna država traži od mog preduzeća da plaća ovaj namet - kaže Ranko Tomić iz Gornjeg Milanovca - vlasnik firme "Arhitekta Tomić" D. O. O.
U beogradskom preduzeću "Obuća" - import kažu da su dobili račune za 16 svojih objekata u glavnom gradu. Pošto im ništa nije bilo jasno, jer su mislili da će se računi plaćati uz električnu energiju, pozvali su Ministarstvo kulture u kojem su dobili objašnjenje da će se TV pretplata plaćati uz svako električno brojilo.
I u firmi "Moto kros" iz Bačke Topole pokušali su da dobiju odgovor i objašnjenje za račun koji su dobili, ali telefoni u RTS-u su usijani. U "Moto krosu" se pitaju kako RTS firmama može naplaćivati TV pretplatu, pošto "u firmu ne dolaze da bi gledali nacionalnu televiziju već da bi zaradili za život".
U niškoj firmi "Beleks" kažu da je njihov prvobitni plan bio da plate račun koji su dobili. Zoran Ratković, direktor firme, kaže da su dobili dva identična računa u dve koverte, ali da su posumnjali da je reč o prevari, jer nigde nisu naišli na informaciju da firme treba da plate TV pretplatu.
- Proverili smo PIB i matični broj i utvrdili da je zaista reč o RTS-u, ali se na njihove telefone niko ne javlja. Pitamo se zašto nas niko nije obavestio pismenim putem ili putem sredstava javnog informisanja da će i firme plaćati ovaj namet i na koji način će to biti učinjeno - kaže Ratković.

G. T.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

U firmama besni zbog harača RTS-a
Gužva za radno mesto
U kockarnicu samo s ličnom kartom
Sa TV ekrana pravo na sud!
Optužila šefa za seksualno zlostavljanje