GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 17. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pentagon konačno priznao da je koristio beli fosfor u ofanzivi na Faludžu

Spaljivali žive ljude po Iraku

Fosfor topi meso do kostiju i ubija sve živo u prečniku od 150 metara

VAŠINGTON - Pentagon je priznao da su američki vojnici upotrebljavali beli fosfor tokom ofanzive na irački grad Faludžu novembra 2004.
- Upotrebljavan je kao zapaljivo oružje protiv neprijateljskih boraca, a ne protiv civila - izjavio je Bi-Bi-Siju potpukovnik Beri Venejbl, portparol američkog ministarstva odbrane. Venejbl tvrdi da da je beli fosfor "zapaljivo, a ne hemijsko oružje" i da je korišćen za isterivanje pobunjenika iz njihovih skloništa. - Kombinovani efekti vatre i dima - i u nekim slučajevima užas koji izazivaju eksplozije na zemlji - isteraće ih iz rupa tako da možete da ih pobijete - objasnio je on.

Britanci spremni za povlačenje iz Iraka

Britanski Gardijan piše da vlada u Londonu završava strategiju povlačenja britanskih vojnika iz Iraka i da se povratak prvog kontingenta vojnika očekuje već u maju iduće godine. Javno objašnjenje povlačenja će, ocenio je taj vladi blizak list, biti vezano za izbore koji će u Iraku biti održani sredinom decembra. Posle tih izbora, premijer Toni Bler će moći javnosti da kaže da je u Iraku uspostavljena demokratija i da su tako stvoreni uslovi za povlačenje britanskih vojnika, istakao je list. I Dejli telegraf saznaje da se već uveliko radi na povlačenju britanskih vojnika iz Iraka i da se o tome usaglašavaju stavovi sa Vašingtonom. Američke vojne procene su da bi pobunjenici u Iraku mogli biti poraženi samo kada bi se strani vojnici povukli iz te zemlje, naveo je list.

Analitičari podsećaju da SAD nisu potpisale međunarodni sporazum kojim se ograničava upotreba sredstava na bazi te supstance. Velika blamaža je to što je Pentagon do sada poricao da je koristio beli fosfor u Faludži, a portparol je to opravdao "nedovoljnim informacijama". Američka ofanziva na Faludžu, uporište sunitskog otpora zapadno od Bagdada, naterala je u zbeg 300.000 tamošnjih stanovnika. Mnoge zgrade su razorene.

Sredinom prošle sedmice u javnosti su se pojavile najnovije informacije, među kojima fotografije, video-snimci i intervjui sa američkim vojnicima koji su se borili u Faludži, koje dokazuju da je vojska SAD protiv iračkih pobunjenika koristila granate punjene belim fosforom. U dokumentarnom filmu koji je osmog novembra emitovala italijanska državna TV RAI, bivši američki vojnik koji je učestvovao u ofanzivi na Faludžu rekao je da je "jasno čuo upozorenje da obrate pažnju jer će biti upotrebljen beli fosfor", koji se u vojnom žargonu zove "vili pet". Fosfor pali tela, odnosno topi meso do kostiju. - Video sam spaljena tela žena i dece. Fosfor eksplodira i formira oblak. Gine svako u prečniku od 150 metara - rekao je vojnik.

U međuvremenu je američki Senat zauzeo stav da bi Iračani iduće godine morali da preuzmu vodeću ulogu u garantovanju bezbednosti u zemlji kako bi moglo da počne postepeno povlačenje američkih trupa. Senat je doneo rezoluciju kojom se Bela kuća poziva da obezbedi redovno podnošenje izveštaja o napretku u Iraku. Dopisnici kažu da rezolucija odražava sve izraženiju saglasnost stranaka o potrebi povlačenja američkih vojnika iz Iraka.


vesti po rubrikama

^svet

Spaljivali žive ljude po Iraku
Sefer Halilović od juče na slobodi
Dalje ruke od kineskog Tajvana
Miloševiću ne preti smrt
 


     


FastCounter by LinkExchange