GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 17. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U smederevskoj bolnici ne znaju šta će sa tonama medicinskog otpada

Skupa pomoć iz inostranstva

U Srbiji se samo jedna privatna firma bavi spaljivanjem dotrajalih lekova i te usluge papreno naplaćuje

SMEDEREVO - Jedan od problema s kojima se suočavaju u Zdravstvenom centru "Sveti Luka" u Smederevu jeste čuvanje i uništavanje lekova kojima je istekao rok trajanja. Najveći deo ovih lekova stigao je u okviru humanitarne pomoći koja je dopremana u našu zemlju iz inostranstva tokom ratnih devedesetih godina, a većini je rok trajanja bio na izmaku još u momentu isporučivanja. Ovi beskorisni lekovi lagerovani su u ambulanti u Kolarima, u originalnim pakovanjima, zaštićeni od vlage i toplote tako da su bezopasni za okruženje.

Problem je, međutim, to što u Srbiji postoji samo jedna privatna firma koja se bavi spaljivanjem lekova, u kojoj za uništenje jednog kilograma treba platiti dva evra, što znači da bi uništavanje 40 tona lekova koštalo 80.000 evra. Sličan problem postoji i sa neupotrebljivom opremom, težine 60 tona, takođe humanitarnom, koja nigde ne može da se montira.

Uz sve to, u ovoj zdravstvenoj ustanovi suočavaju se i sa problemom odlaganja medicinskog otpada, za koji ni u jednom gradu u Srbiji ne postoji posebna deponija. Zato se na gradskoj deponiji u Smederevu, zajedno sa ostalim otpadom, mogu naći i špricevi, igle i sav sanitetski materijal koji se koristi u zdravstvenim ustanovama.
U bolnici, Domu zdravlja i seoskim ambulantama na teritoriji smederevske opštine mesečno se upotrebi preko 100.000 igala.

D. Novković


vesti po rubrikama

^Srbija

Skupa pomoć iz inostranstva
Tužilac na potezu
Uvrede i poniženja
Mladoženja Bule i nevesta Koštana
Posao za nestručne
Opasni "krševi" na kladovskim putevima
   
 


     


FastCounter by LinkExchange