GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 17. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Skupština Srbije o rezoluciji raspravlja u ponedeljak, 21. novembra

Dogovor o Kosmetu na Aranđelovdan

Sve parlamentarne stranke za jedinstven stav o pregovorima. Na raspravu pozvani predsednik i premijer Srbije, predstavnici verskih zajednica i SANU

BEOGRAD - Vladin Predlog rezolucije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije biće jedina tačka dnevnog reda srpskog parlamenta u ponedeljak, 21. novembra - dogovoreno je juče na sastanku šefova svih poslaničkih grupa, sa predsednikom Skupštine Predragom Markovićem, kojem nije prisustvovao predstavnik DS-a, čiji poslanici inače bojkotuju rad parlamenta.

Odgovarajući na pitanje novinara, zbog čega je izabran ponedeljak, kada veliki broj građana slavi Aranđelovdan, predsednik Marković je rekao: "Ako mislite da li će predsednik vlade da zameri što će na svoju slavu govoriti u Skupštini - ne verujem", a zatim dodao da je uobičajeno da se datumi u istoriji Srbije dvostruko pamte, te da ovo jeste važan datum u istoriji i da će moći i kao takav da se pamti. Tomislav Nikolić se slaže da se ovaj dokument usvoji baš na Aranđelovdan i da nema ništa protiv da se zove "Aranđelovdanska rezolucija".

Marković nije mogao da potvrdi da li će se na sednici Skupštine u ponedeljak pojaviti i poslanici DS-a, a poslanik SPO-a, Sanja Čeković, rekla je da rezolucija ima podršku svih poslaničkih grupa, osim demokrata za koje se još ne zna kako će se izjasniti i da li će učestvovati u radu parlamenta. Ona je izrazila nadu da će premijer i predsednik Srbije usaglasiti stavove i da će se pronaći rešenje da Srbija u ponedeljak dobije jedinstven stav o pregovorima o Kosmetu. Komentarišući Tadićev predlog o formiranju dva entiteta na Kosovu, koji je on izneo ruskom predsedniku Putinu, Tomislav Nikolić je zamerio što Tadić taj predlog nije prvo predstavio Srbiji i da je poseban problem to što niko ne zna šta predsednik Srbije misli.

- Ne znam da li se radi o autonomiji Kosova u kojoj bi Srbi imali entitet, da li se radi o dva entiteta ili se radi o državi u kojoj bi Srbi imali entitet - rekao je šef poslaničke grupe radikala i dodao da Tadić duguje građanima Srbije i javnosti da svoje stavove najpre iznese kod kuće i da za njih dobije podršku ili osudu, pa da onda to iznosi u susretu sa našim jedinim i pravim zaštitnikom i prijateljem Putinom. "Ovako, sve liči na trku na dva koloseka, u kojoj bi Tadić hteo da se izdvoji od svih ostalih i da pokaže kako su svi na jednoj strani, a on tobože jedina opozicija - naveo je on i objasnio da o Kosovu i Metohiji nema vlasti i opozicije, kao i da u konsultacijama sa premijerom Koštunicom nije pominjana ideja o entitetima.

"Treba, međutim, pitati premijera i predsednika Skupštine da li imaju neke dogovore, odnosno da li je Tadić izneo svoj stav ili nešto usaglašeno, što bi moglo da bude osnova za srpske zahteve u razgovorima o budućem statusu Kosova", rekao je Nikolić. On je dodao i da je na sastanku šefova poslaničkih grupa dogovoreno da sednica Skupštine o Kosovu i Metohiji u ponedeljak teče prema poslovniku o radu parlamenta i da je dogovoreno da se na sednicu, pozovu predsednik Srbije, predsednik vlade kao i predstavnici svih priznatih verskih zajednica i SANU.

M. D.


vesti po rubrikama

^politika

Dogovor o Kosmetu na Aranđelovdan
Labus na ledu
Dinkić špijunirao u redovnom postupku
Svetske sile opet krše poredak
Albancima ništa nećemo uzeti
Vučelić preti "praznom puškom"
Drašković: Insistiramo na očuvanju granica
 


     


FastCounter by LinkExchange