GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 17. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Guverner Radovan Jelašić za drastične mere u obuzdavanju inflacije

Dinkić u klin, Jelašić u ploču

Dok guverner vapi za strukturnim reformama i po cenu nižeg privrednog rasta, ministar finansija tvrdi da će ključnu ulogu u obuzdavanju inflacije i dalje imati NBS sa monetarnim merama

BEOGRAD - Guverner Radovan Jelašić izjavio je juče u Frankfurtu da je neophodno ubrzanje strukturnih reformi i preduzimanje drastičnih mera protiv inflacije. Jelašić je, predstavljajući rezultate reformi u Srbiji predsedniku Bundesbanke Akselu Veberu, rekao da se "drastične mere moraju preduzeti čak i po cenu nižeg privrednog rasta u narednoj godini, da se ne bi obezvredila dostignuta makroekonomska stabilnost i da bi se osigurao dugoročno održiv privredni razvoj". Srbiji je, dodao je guverner, neophodna jedinstvena strategija daljeg restrukturiranja javnog sektora, kako se na strateškim pitanjima ne bi usporavali nužni reformski potezi pod pritiskom dnevnopolitičkih interesa.

- Smatram da je u što kraćem roku potrebno sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, što bi pomoglo Srbiji u uspešnom sprovođenju ove i naredne faze tranzicije. Bez obzira na to da li postoji ili ne aranžman sa Fondom, nužno je da se nastavi transparentan rad na reformama, a test spremnosti za to Vlada Srbije i ostali donosioci ekonomskih odluka, imaće prilike da polažu već od početka naredne godine, ukoliko se sadašnji aranžman sa MMF-om uspešno okonča -naglasio je Jelašić.

Govoreći o inflaciji, guverner je istakao da treba biti svestan da svaki dodatni potez NBS na planu restriktivnosti monetarne politike znači ograničenje kreditne aktivnosti, više kamatne stope i veće troškove koji prate sterilizaciju novca. "NBS će preduzimati neophodne mere za smanjivanje inflacije, ali da bi one imale što manje negativne posledice isti cilj mora biti od prvorazrednog značaja i za sve druge aktere ekonomske politike", naglasio je Jelašić.

Da ministar finansija Mlađan Dinkić ne misli kao njegov stranački kolega, vidi se iz njegove najnovije izjave. "U poslu obuzdavanja inflacije ključnu ulogu ponovo će imati NBS, jer je Ministarstvo finansija iscrplo gotovo sve fiskalne instrumente. Dakle, nema više prostora za štednju", naglasio je Dinkić u Skupštini Srbije braneći Predlog budžeta za 2006. godinu. On i dalje tvrdi da je ovogodišnja inflacija u značajnoj meri posledica poskupljenja nafte na svetskom tržištu. Međutim, Dinkić se od primedbe - da druge zemlje koje zavise od uvoznih energenata nisu imale toliku inflaciju - branio "da one koriste CPI metodologiju, gde poskupljenje energenata ima znatno manji uticaj na opšti rast cena nego u našem modelu koji se oslanja na rast maloprodajnih cena".

Te tvrdnje su, inače, više puta demantovali ekonomisti. Oni su za inflaciju "okrivili" Ministarstvo finansija zbog mlakog sprovođenja fiskalnih mera, zatim zbog povećanja obima budžeta za 100 milijardi dinara, kao i NBS za povećanje monetarne mase za oko 25 odsto. Sve to, uz nesprovođenje strukturnih reformi, drastično povećava javnu potrošnju, što potpiruje inflaciju, s kojom sada imaju problema i Jelašić i Dinkić. Za razliku od guvernera, Dinkić, koji je procenu ovogodišnje inflacije promašio za skoro 100 odsto, izgleda da ne shvata ozbiljnost poruke koju upućuje MMF, NBS, investitori i ekonomisti.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Srpskoj vladi treba policajac
Dinkić u klin, Jelašić u ploču
Mišković za "Ce market" daje 47 miliona evra
Energetika se prodaje bez ikakvog plana
Radnici "Vitala" poslati na odmor