GLAS JAVNOSTI    

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 17. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanari Ulice Nade Naumović na Voždovcu bore se protiv gradnje u komšiluku

Borba za dnevnu svetlost i vidik

Na manje od četiri metra udaljenosti od prozora jedne zgrade zida se druga, a problem je utoliko veći jer investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju, izdate, kako tvrde građani na osnovu netačne dokumentacije

Stanari zgrade u Ulici Nade Naumović 7-9 na Voždovcu već duže od godinu dana pokušavaju da spreče da na manje od četiri metra udaljenosti od njihovih prozora, u Ulici Vanđela Tome 30, bude podignuta višespratnica koja bi im potpuno blokirala dnevnu svetlost i vidik. Problem sa kojim se građani suočavaju utoliko je veći, što investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju, koje je dobio uprkos ovakvom stanju.

Naime, dozvole su izdate prema netačnoj dokumentaciji, po kojoj se postojeća zgrada nalazi dalje od investitorovog placa nego što je to zaista slučaj.
Advokat stanara, Obrad Popovac, kaže da je investitor dobio odobrenje za gradnju na osnovu izvoda iz urbanističkog plana, koji je izdao Gradski sekretarijat za urbanizam, kojim mu se dozvoljava gradnja objekta visine od jednog sprata plus potkrovlje, iako se važećim planskim aktom predviđa visina ne veća od jednog sprata.

- Sve to je protivzakonito, ali je opštinski organ ipak izdao sva potrebna odobrenja, iako se na osnovu njih čini nesaglediva šteta, koju ni Grad neće lako moći da nadoknadi stanarima. Prilikom izgradnje njihove zgrade, naime, odstupilo se od projekta, što ovaj objekat, koji je stanarima prodao Grad, čini nelegalnim - smatra Popovac i dodaje da njegovi klijenti sada mogu da tuže Grad za naknadu štete.

Ko je kome pisao?

Gradski arhitekta Đorđe Bobić, kome su se stanari obratili za pomoć kaže da je upoznat sa slučajem, ali da za sada ne može da kaže ništa o tome, pošto tek treba da mu stigne predmet iz gradskog Sekretarijata za urbanizam, odakle ga je zatražio pre nekoliko dana.
Međutim, gradski sekretar za urbanizam Nenad Komatina, tvrdi da mu Bobić ovih dana nije slao nikakav sličan zahtev, kao i da se ne seća ovog slučaja, iako su se Sekretarijatu povodom ovog pitanja obraćali i stanari i opština Voždovac.

Popovac ističe da je Odeljenju za komunalno-građevinske poslove opštine Voždovac podnet predlog za ponavljanje postupka za davanje odobrenja za gradnju još u aprilu, ali da do danas nije stigao nikakav odgovor, te da bi najbolje rešenje bilo da Grad investitoru ponudi neku drugu adekvatnu parcelu.
S druge strane, pravobranilac opštine Voždovac, Srđan Popovac, tvrdi da u potpunosti razume zahteve stanara, ali da opština mora da deluje u okviru svojih nadležnosti, odnosno da nema diskreciono pravo da menja odluke nadređenog organa, u ovom slučaju, gradskog Sekretarijata za urbanizam.

- Kada su stigle pritužbe stanara inicirali smo da građevinska inspekcija ode na teren i proveri kakvo je stanje. To je bilo u vreme kada se stara kuća rušila i posle toga smo poslali prijavu Gradskom sekretarijatu za urbanizam i Ministarstvu za kapitalne investicije, kako bi proverili tehničke uslove, s obzirom da stanje u dokumentaciji ne odgovara situaciji na terenu - objašnjava Srđan Popovac i dodaje da je sada na potezu republička urbanistička inspekcija jer tek na osnovu njenog akta opština može da zabrani izvođenje radova.

Prema njegovim rečima, kada se na licu mesta osmotri stanje, "jasno je da je to ruglo", zbog čega je i podnet zahtev za obnovu postupka, ali da bi opština mogla da reaguje, "prethodno moraju da padnu urbanistički uslovi, koje je doneo Sekretarijat".
- Mi smo vezani odlukama viših organa i ne možemo da ih samostalno preispitujemo - podseća Popovac, odgovarajući na optužbe stanara da se "u praksi dešava da se probiju rokovi za odgovor na predloge građana", ali da stanarima na raspolaganju stoji tužba zbog ćutanja administracije.

A. D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Borba za dnevnu svetlost i vidik
Sredićemo i ono što ne moramo
Svi spremni, čeka se sneg
Boris otišao u Zvečansku
Potpisan protokol o saradnji
Trinaest žalbi na konkurs za privatnike
Begunac iz zatvora uhvaćen u krevetu
Gradske vesti: Oteo žensku tašnu
 


     


FastCounter by LinkExchange