GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetislav Pešić otkrio za Glas kako je napustio kormilo reprezentacije

Žurili da ga smene

Predsednik Barselone im je rekao da je još rano razgovarati o tome, što je Ceroviću, Bogosavljevu i Zečeviću, izgleda, bilo neprihvatljivo. Mada mi nije jasno zašto, kada je Dušan Vujošević promovisan u novog selektora mnogo kasnije, u aprilu 2003. godine

Na konsultativnom sastanku Košarkaškog saveza Srbije, održanom u ponedeljak u Kući košarke, na videlo su isplivale mnoge stvari koje su se do tada pominjale samo u uskim košarkaškim krugovima, i to isključivo u kontekstu takozvanih "javnih tajni". Između ostalog, prvi put je neko od košarkaških radnika u nas javno rekao kako odlazak Svetislava Pešića 2002. godine sa kormila nacionalne reprezentacije ima malo veze s njegovim angažovanjem u španskoj ligi, odnosno Barseloni, a malo više s nedostatkom razumevanja tadašnjeg Košarkaškog saveza Jugoslavije prema našem trofejnom stručnjaku.

Nebojša Čović, bivši predsednik Saveza i prvi čovek košarkaškog kluba FMP, na sastanku u ponedeljak izjavio je kako "misli da Pešić nije otišao iz reprezentacije zbog Španije, već zato što nije imao podršku Saveza". Klupko je počelo da se odmotava, pa je posle Čovića prvi put o tome progovorio i sam Svetislav Pešić, koji trenutno sedi na klupi italijanske Lotomatike.

- Imao sam podršku iz Saveza, jer da je bilo suprotno, ne bih osvojio zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Istanbulu 2001. i godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu. Posle Indijanapolisa je, međutim, došlo do sukoba mišljenja - kaže za Glas Svetislav Pešić i detaljnije objašnjava:

Nisam kandidat

- Nisam kandidat. Po mom mišljenju, kandidati za novog selektora su provereni stručnjaci koji mogu biti 100 odsto podređeni obavezama u nacionalnom timu, a ja imam ugovor sa Lotomatikom i ne mogu da sedim na dve fotelje istovremeno - kaže Pešić.

- Neki ljudi, koji su očigledno umislili kako su baš oni izmislili košarku u Srbiji, nisu mogli da čekaju. Oni su hteli da što pre donesu odluku o tome ko će biti selektor, iako smo se pobedom u Indijanapolisu kvalifikovali i za Evropsko prvenstvo u Švedskoj i za Olimpijske igre u Atini. Jednostavno, žurilo im se, a koliko je to bilo dobro, pokazalo se nešto kasnije.

Svetislav Pešić je za naš list objasnio kako su tekli pregovori sa nacionalnim Savezom, koji su doveli do toga da u decembru 2002. godine, posle dva osvojena zlata, ozvaniči svoj odlazak sa mesta selektora plavih:

- U nekoliko navrata vodio sam razgovore sa delegacijom iz Saveza, koju su činili Želimir Cerović, Žarko Zečević i Predrag Bogosavljev. To je bilo u vreme kada sam ja tek došao u Barselonu, dakle pre početka SP u Indijanapolisu, negde u avgustu 2002, ako se dobro sećam. Tražili su od mene da se što pre izjasnim, što u tom trenutku nije bilo moguće. Razgovarali su i sa mnom i sa predsednikom Barselone, koji nije mogao da razume njihovu žurbu. Rekao im je da je još rano razgovarati o tome, što je Ceroviću, Bogosavljevu i Zečeviću izgleda bilo neprihvatljivo. Mada mi nije jasno zašto, kada je Dušan Vujošević promovisan u novog selektora mnogo kasnije, u aprilu 2003. godine.

Trener Lotomatike kaže da mu nije bilo pravo što se sve završilo tako kako se završilo, ali i napominje da nema razloga za bilo čim da žali i da se nikada nije previše opterećivao zbog takvog rastanka sa čelnicima tadašnjeg Saveza.
- Nisam lupao glavu zbog toga. To je za mene završena priča.

A. Jovanović


vesti po rubrikama

^sport

Žurili da ga smene
Gol rešava sve
Zenga ne da na sebe
Da hoću, sad bih bio selektor SCG
"Čiča" presudio Francuzima
Bilić popustio pod pritiskom javnosti
Bora se povukao, pa ga izabrali
Stojaković hoće u Bulse
 


     


FastCounter by LinkExchange