GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Majstor iz Požarevca jedan je od retkih u Srbiji koji proizvodi harmonike

Veljko nadmašio svetske majstore

Na njegovim harmonikama sviraju muzičari širom sveta, od Evrope, preko Kanade do Australije

POŽAREVAC - Veljko Kovačević (68) iz Požarevca jedan je od retkih u Srbiji, a jedini u Braničevskom okrugu koji se bavi izradom i popravkom harmonika. Rođen je u Slavonskoj Požegi a šezdesetih godina Veljko je rešio da se trajno nastani u Požarevcu. Pošto ga je u vojsci u Knjaževcu jedan Rom iz Petrovca na Mlavi naučio da svira harmoniku, počeo je da izučava njene delove, kako bi svoje poznavanje ovog instrumenta doveo do savršenstva. Početkom sedamdesetih počeo je sam da pravi harmonike.

Savršen zvuk instrumenta

Koliko je meni poznato, u Srbiji se izradom harmonika bavi jedan čovek u Aleksincu, jedan u Nišu i nekoliko njih u Beogradu. Međutim, smatram da njihov kvalitet nije zadovoljavajući i, bez lažne skromnosti, smatram da jedino moje harmonike proizvode savršen zvuk, što mogu da posvedoče mnogi muzičari koji sviraju na njima - tvrdi Veljko.

Materijal za izradu harmonika Veljko nabavlja u Italiji, u gradiću Kasterfidaldo, nadomak Ankone. Izrađuje "Guerrini" harmonike, za čije originale kaže da su daleko od savršenog, jer imaju nekoliko mana. Veljko smatra da ih talijanski majstori uporno ne otklanjaju jer ih nisu ni svesni, pošto im kupci ne ulažu reklamacije.

- Italijanski majstori greše jer koriste vlažan a ne suv lepak, što dovodi do takozvanog "prosviravanja" harmonika. Oni prave propuste i kod izrade bas-mehanizama, u kojima dolazi do kvarova na klapnama. Takođe, omanjuju i kod štimovanja, koje im "šeta" u rasponu do dva herca, što iskusni muzičar veoma lako i brzo oseti. Ja ne pravim ovakve greške i zato smatram da su moje harmonike kvalitetnije od italijanskih-tvrdi Veljko.

Za izradu jedne harmonike njemu je potrebno od četiri do šest meseci a, ukoliko ih pravi serijski, po pet komada, gotove su za sedam meseci.

Veljko je do sada napravio oko 100 "dugmetara" i "klavirki", koje prodaje po ceni od 4.500 do 4.800 evra, dok se u Italiji njihova cena kreće oko 6.500 evra. On navodi da njegovih harmonika ima širom sveta, od Nemačke, Austrije, preko Kanade do Australije.

- Nekada sam harmonike prodavao izlažući ih petkom u hotelu "Dunav" u Požarevcu, gde se održavala nadaleko čuvena berza muzičara. Međutim, to više ne praktikujem, jer ovde ima mnogo švercera koji su mi nelojalna konkurencija i koji podvaljuju za velike pare, prodajući polovne, neispravne harmonike - priča Veljko.

D. Novković


vesti po rubrikama

^Srbija

Veljko nadmašio svetske majstore
Orlovi neće "na dijetu"
Gde su nestale radničke pare
Šarkamenski most dar Republike Slovačke
Predstava za Sandrine oči
Ponovo uvode inkasante
Dva poslanika važnija od svega
   
 


     


FastCounter by LinkExchange