GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar Velimir Ilić najavio dodelu treće licence za mobilnu mrežu

Vlada veštija od savetnika

Mi ćemo gledati interes države i ako bude potrebno uvešćemo i trećeg operatera, kazao je ministar za kapitalne investicije

BEOGRAD - Republički ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je juče da će Vlada Srbije odlučiti o uvođenju trećeg mobilnog operatera, nezavisno od rešavanja pitanja "Mobtela" i ishoda arbitraže u Cirihu. "Mi ćemo gledati interes države i ako bude potrebno uvešćemo i trećeg operatera", kazao je Ilić i dodao da novi suvlasnik "Mobtela" Martin Šlaf nije tražio odlaganje uvođenja novog mobilnog operatera u Srbiji.

Šlaf odugovlači

Ilić je kazao da "Šlaf pokušava da dividende odloži, da ne plati kamate i da osnovni dug razbije u što veći broj rata, što nama ne odgovora, jer PTT i država imaju pravo na dividende. Ako dug ne bude bio plaćen, dodao je Ilić, država će to dobiti na sudu, a "Mobtel" će biti blokiran. Ilić je naglasio da će državni interes biti zaštićen i državni paket akcija u "Mobtelu" biti prodat na tenderu, "a nikako nekim slobodnim dogovorom", dok bi konačno rešavanje spora oko tog mobilnog operatera najbolje bilo vansudsko poravnanje, što, prema Ilićevim rečima, i Šlaf prihvata.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić najavio je takođe juče u Americi da će biti dodeljena licenca za trećeg operatera, kako bi se pojačala konkurencija i pojeftinile usluge. Ovako naprasna odluka začuđuje s obzirom na da procedura izbora savetnika za telekomunikacije, koji treba da predloži koju telekomunikacionu kompaniju prvo treba privatizovati i kada izdati novu licencu, nije se pomakla sa mrtve tačke. Agencija za telekomunikacije jedva da je nedavno oformila upravni odbor, posle više od dve godine od kada je po usvajanju Zakona o telekomunikacijama bila obavezna da to učini. Zadatak Agencije je, inače, da sprovede platformu vlade za telekomunikacije, ali ona još nije doneta.

Vlada Srbije odredila je budžet od 1,8 miliona evra za izbor savetnika za telekomunikacije i ukoliko odluči da i bez savetnika uvede trećeg mobilnog operatera, može se desiti da izbor konsultanta propadne.

- Postoje dva puta da se savetnik izabere. Kojim putem će se ići, videćemo, to pitanje je i dalje otvoreno. Nije sporno da će se uvesti treći operater na naše tržište, a predstavnici vlade koji to najavljuju, znaju zašto tako govore - kaže Branislav Zec, pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju i član komisije za izbor savetnika za telekomunikacije.

"Ako vlada odluči to da uradi, ona to može. To je pitanje ekonomske isplativosti. Jako mi je drago da vlada razmišlja o telekomunikacijama, ali to treba da radi osmišljeno", navodi prof. dr Jovan Radunović, direktor Agencije za telekomunikacije.

Tihomir Živanović, član poslednje vladine radne grupe za ispitivanje vlasništva u Mobtelu se pak pita "da li ova vlada zna šta radi kad najavljuje trećeg operatera, a s druge strane je organizovala izbor savetnika koji treba da razmatra to pitanje".

A.M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Vlada veštija od savetnika
Stezanje kaiša i narednih godina
Tajkuni prešli akcionare
Moguće smanjenje poreza i doprinosa
Status Kosova smanjuje rizik