GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlasnici zemlje, na kojoj se gradi deponija, godinu dana sude se sa opštinom

Traže pare za oduzetu zemlju

Pitamo zašto opština u našem slučaju ne priznaje procenu sudskog veštaka i zašto proces pred sudom traje više od godinu dana, osim ako sve nije sračunato na odugovlačenje postupka da bi nam se zbog inflacije isplatila što manja nadoknada - kažu vlasnici zemlje

UŽICE - Četvorica vlasnika šest hektara zemlje i šume u selu Duboko kod Užica, na kojoj bi trebalo da počne gradnja nove regionalne deponije i fabrike za reciklažu smeća, poručili su juče opštini Užice i nadležnim službama da neće dozvoliti pristup svojim parcelama i da od izgradnje nema ništa sve dok im se ne isplati novac za već eksproprisanu zemlju. Oni tvrde da su dobili rešenja u kojima piše da im se parcele oduzimaju zbog opšteg interesa, ali da već godinu dana čekaju isplatu novca i da je suština spora koji duže od godinu dana traje pred sudom u Užicu visina naknade koju bi trebalo da dobiju za oduzetu zemlju.

Isti uslovi za sve

U Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju" kažu da su i ovoj četvorici vlasnika zemljišta u početku ponuđeni isti uslovi za isplatu naknade za oduzetu zemlju kao i drugim vlasnicima.
- Oni u početku nisu prihvatili cenu koju su odredili veštaci i nisu se odrekli prava na žalbu. Sada je sve u rukama suda koji će reći krajnju reč, a pošto su sredstva za isplatu obezbeđena nama je u interesu da se spor što pre reši - kažu u užičkoj Direkciji za izgradnju.

- Opština Užice i Direkcija za izgradnju na sve moguće načine pokušavaju da utvrde minimalnu cenu zemljišta koje se oduzima. Na svaki dostavljeni nalaz ovlašćenog sudskog veštaka koji je detaljno obrazložen, zastupnik Opštine konstantno stavlja primedbu, iako bi svaka naredna predložena cena trebalo da bude viša od prethodne, imajući u vidu inflaciju i činjenicu da se projektu pridružilo desetak opština iz dva okruga. Pitamo se kakva je uloga veštaka, kada opštinski pravobranilac predlaže cenu koja je na nivou prošlogodišnje, isplaćene vlasnicima ostalih parcela koje su po kvalitetu lošije u odnosu na našu zemlju - tvrde Živorad Đoković, Savo Obućina, Miloš Erić i Milisav Nikolić, vlasnici oduzete zemlje.

Oni dalje navode da im se oduzima više od šest hektara zemljišta i šume za "mizernu nadoknadu od oko 12,5 miliona dinara" i da se radi o najkvalitetnijem zemljištu na kome će biti izgrađena fabrika za reciklažu od koje će opština ostvarivati profit.

- Drugim vlasnicima je po pravosnažnim rešenjima opštinskog suda izvršena isplata naknade za eksproprisano zemljište znatno lošijeg kvaliteta po metodologiji i nalazu istog veštaka građevinske struke. Pitamo, zašto opština u našem slučaju ne priznaje procenu sudskog veštaka i zašto proces pred sudom traje više od godinu dana, osim ako sve nije sračunato na odugovlačenje postupka da bi nam se isplatila što manja nadoknada, imajući u vidu rastuću inflaciju - kažu vlasnici zemlje, dodajući da su ogorčeni i uvređeni takvim ponašanjem nadležnih.

Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^Srbija

Traže pare za oduzetu zemlju
Kao da ih je lično Domanović poslao
Najavili štrajk
Danas stižu stanari
Akcionari zauzeli "Mesokombinat"
"Henkel Merima" investirala 11 miliona evra
Počelo renoviranje Zdravstvenog centra
   
 


     


FastCounter by LinkExchange