GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izložba povodom veka postojanja Udruženja "Lada"

Svest i savest naroda

KRAGUJEVAC - Srpsko umetničko društvo "Lada" organizovalo je u Narodnom muzeju 65. izložbu posvećenu stogodišnjici osnivanja ovog najstarijeg društva umetnika u Srbiji. U Galeriji Narodnog muzeja izloženo je na desetine slika i skulptura Milije Glišića, Zorana Đorđevića, Aleksandra Đurića, Petra Đuze, Siniše Vukovića, Nikole Vukosavljevića, Ljubinke Jovanović, Nikole Jankovića, Dragoša Kalajića i drugih.

"Lada" je osnovana 1904. godine i "nadživela" je brojne vlade i države i u burnim vremenima opstala na srpskoj sceni. - Čvrst okvir izložbe ne postoji i u tome je specifičnost izlaganja Društva srpskih umetnika "Lada". Nema stilske orijentacije, nema generacijske pripadnosti, nema bilo kakve određenosti umetničkog trajanja i umetničkog delovanja - rekao je Aleksandar Đurić. Slovenska boginja proleća Lada je simbol ovog društva.

I pored činjenice da nema redovne izvore finansiranja, ni od države ni od nekih organizacija, "Lada" je opstala, kao savest i svest jednog naroda. - To što "Lada" traje stotinu godina možda je zato što je potpomognuta tajnim delovanjem ove boginje koja se večito obnavlja i iznova rađa. Društvo postoji zahvaljujući entuzijazmu i samovoljnom i samosvojnom delovanju umetnika - dodao je Đurić.

Niko od zvaničnih predstavnika kragujevačkih institucija i Skupštine grada nije prisustvovao svečanom činu otvaranja izložbe koja je već sama po sebi kulturni spektakl. Tako su ocenili zaljubljenici umetnosti, sasvim "obični" posetioci i poštovaoci "Lade".

B. K.


vesti po rubrikama

^kultura

Maradonin saigrač
Svetu povlađujemo iz naivnosti
Bespravna gradnja ugrožava Vukov Tršić
Završeni Zoranovi dani, laureat Nenad Jezdić
Svest i savest naroda
 


     


FastCounter by LinkExchange