GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Briga o nacionalnoj baštini - ogledalo nacionalne (ne)svesti kod Srba

Bespravna gradnja ugrožava Vukov Tršić

LOZNICA - V. d. direktora lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić" Zoran Tošić izjavio je Tanjugu da Tršić, rodno selo velikana Vuka Stefanovića Karadžića, ugrožava bespravna gradnja, iako ga je Vlada Srbije proglasila za znamenito mesto, što, prema zakonskim odredbama, podrazumeva naglašene mere zaštite dragulja naše nacionalne baštine.

Tošić je naglasio da su "aktom koji je vlada donela 2002. godine precizno navedene parcele na kojima je isključena svaka mogućnost podizanja bilo kakvih objekata u Tršiću, o čemu su vlasnici tih poseda službeno obavešteni, ali upravo od tada, baš na tom prostoru, počela je bespravna privatna gradnja".

"Na nekoliko parcela, nasuprot svemu što su propisali vlada, Ministarstvo kulture i Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, bespravna izgradnja je ovih dana kulminirala", rekao je Tošić, napominjući da je Centar za kulturu "Vuk Karadžić", ustanova kojoj je poverena neposredna briga o najužoj zaštićenoj zoni Tršića, reagovao obavestivši sve nadležne institucije - od lokalne samouprave u Loznici i Zavoda u Valjevu do Ministarstva kulture Srbije.

Početkom ovog meseca, prema Tošićevim rečima, Opštinsko veće odlučilo je da preporuči predsedniku opštine Loznica da raspiše javni konkurs za izbor preduzeća koje bi porušilo bespravno izgrađene objekte u zaštićenoj zoni Tršića.

On je podsetio da su "taj muzej na otvorenom i Vukov sabor utemeljili žitelji Jadra i Srbije, još 1933. godine, otkupom nekadašnje okućnice i obnavljanjem ognjišta Karadžića u Tršiću, a generacije su to decenijama brižljivo čuvale i unapređivale, sve do sada".


vesti po rubrikama

^kultura

Maradonin saigrač
Svetu povlađujemo iz naivnosti
Bespravna gradnja ugrožava Vukov Tršić
Završeni Zoranovi dani, laureat Nenad Jezdić
Svest i savest naroda
 


     


FastCounter by LinkExchange