GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niški pesnik Ivan Cvetanović, profesor Harper koledža u Čikagu

Svetu povlađujemo iz naivnosti

Slovenski narodi su bliži duhu poslušnika nego gospodara, što bi moglo da bude i dobro objašnjenje za probleme slovenskih nacija

Do pre pet godina, dok je živeo u Nišu, Ivan Cvetanović bio je pesnik i pravnik. Sada, kada živi u Čikagu, Cvetanović je sve više pesnik, esejista i pripovedač, ali u isto vreme i profesor istorije umetnosti i književnosti na Harper koledžu. Njegova doktorska disertacija "Mitološki elementi u Hazarskom rečniku Milorada Pavića" uskoro će biti štampana i na srpskom jeziku. Sada paralelno piše dva romana, priprema antologiju poezije američkih Indijanaca i novu knjigu priča. Sve to najavio je boraveći ove jeseni u Nišu, gde je govorio o svojim američkim iskustvima.

Na pitanje kako se oseća u američkom kulturološkom vrtlogu, Cvetanović odgovara kako je nemoguće izbeći sukob između američkog pragmatizma i slovenskog senzibiliteta.

- To su hridi o koje se polome mnoge duše. Prilagođavanje postaje način života, a ponekad te u novom i drugačijem svetu to prati do kraja života. I tek posle određene vremenske distance, kultorološki šok može biti tema za ozbiljnije promišljanje.

Cvetanović kaže da mi lako prihvatamo novine, makar bile i površne, a da brzo zaboravljamo ono što je originalno naše.
- Dostojevski je u jednom pismu rekao da su slovenski narodi mnogo bliži duhu poslušnika nego gospodara, što bi moglo da bude i dobro objašnjenje za probleme slovenskih nacija. Inače, u svetu "tehnologija i brzine" možemo već govoriti o čoveku kao uplašenom, usamljenom i zbunjenom biću. Te jedinke bez umetnosti neće moći da osmisle svoj život. Ipak, ne verujem da će čovek dozvoliti da se baš u potpunosti otuđi - kaže Ivan.

Upitan da li smatra da globalizacija ubija pravo čoveka na različitost i emocionalnu individualnost, Cvetanovićev odgovor bio je u najmanju ruku ambivalentan.
- Radovao bih se globalizaciji koja podstiče talenat, duhovnost i kreativnost. Međutim, ona sada podstiče i produbljuje samo razlike između bogatih i siromašnih. U Srbiji mu se povlađuje malo iz naivnosti, a delom i iz nužnosti. Evropski narodi s jakom tradicijom ipak uspevaju da globalizaciju oboje i ličnim pečatom, ali srpsku sudbinu u tom globalističkom vrtlogu još ne bih umeo, niti smeo, do kraja da definišem.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

Maradonin saigrač
Svetu povlađujemo iz naivnosti
Bespravna gradnja ugrožava Vukov Tršić
Završeni Zoranovi dani, laureat Nenad Jezdić
Svest i savest naroda
 


     


FastCounter by LinkExchange