GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Slavni tenor Andrea Bočeli pred večerašnji nastup u Areni

Maradonin saigrač

- Trudim se da dostignem bravure Franka Korelija
- Deo prihoda od koncerta biće odvojen za izgradnju zgrade buduće beogradske opere

Veoma sam uzbuđen što sam doputovao u zemlju koja mi je blizu geografski, ali u kojoj do sada nisam boravio - rekao je Andrea Bočeli, slavni italijanski tenor, prilikom jučerašnjeg susreta sa beogradskim novinarima u Hotelu "Interkontinetal". - Svojevremeno sam imao poziv da dođem u Beograd i nastupim u Verdijevoj operi "Bal pod maskama". Međutim, nisam se osećao tada dovoljno spremnim i odlučio sam da ne prihvatim tu ponudu. Sada je u moj život, kao tornado, ušao gospodin Ljubiša Kovačević, predsednik kompanije "BIDC", koji je bio pun entuzijazma, i na kraju me ubedio da dođem u Beograd. Obećam da ćete provesti lepe trenutke u mom društvu - rekao je Bočeli.

Okružen prijateljima i poslovnim svetom u elegantnim odelima, Bočeli se izdvajao ležernim sportskim stilom, odeven u farmerke i smeđu kožnu jaknu. Prijatan i nasmejan, širio je pozitivnu energiju okružen maestrom Marčelom Rotom, direktorom Beogradske filharmonije Ivanom Tasovcem, biznismenom Ljubišom Kovačevićem i ministrom kulture Draganom Kojadinovićem.

Pored Beogradske filharmonije i Maestra Rote, uz Bočelija će večeras u 20.30 časova u Beogradskoj areni nastupiti Anamarija del Oste, sopran, kao i dečji hor "Kolibri". Na programu će biti čuvene napolitanske melodije i arije iz Verdijevih, Pučinijevih, Rosinijevih opera... Organizatori su istakli da na ovom spektaklu radi 800 ljudi, da će u publici biti prisutno oko 15.000 fanova slavnog tenora od kojih su mnogi za ovu priliku doputovali iz zemalja u okruženju. Izuzetna vest je i to da će deo prihoda sa ovog koncerta biti odvojen za izgradnju zgrade buduće beogradske opere!

Bočeli je u Beograd doputovao iz Dubaija, posle uspešnog koncerta, a njegov kalendar je ispunjen u naredne tri godine!
- Planiram da sledeće godine objavim dva kompakt-diska. Na jednom će se naći poznate svetske numere, između ostalih i one iz opera "Pajaci", "Karmen" i "Kavalerija Rustikana", a na drugom poznate kancone koje su do sada snimili slavni tenori. Budući da sam prethodnu ponudu za "Bal pod maskama" odbio u Beogradu, nadam se da ću sada biti u prilici da dogovorim neko novo gostovanje kod vas - kaže Bočeli, ističući kako su mu prvi utisci o Beogradu pozitivni.

Bočeli ističe kako je svaki novi koncert drugačiji i kako s nestrpljenjem očekuje izlazak na scenu Beogradske arene. O anđeoskom glasu koji ima i o odnosu prema muzici, slavni tenor je rekao:
- Da li zaista mislite da imam anđeoski glas? Nemam takav utisak kad slušam sebe. Odnos prema muzici se vremenom menja - na početku karijere taj odnos je bio pasivan, da bih docnije počeo u potpunosti da živim u muzici. Uvek mi je bila važna relacija između onog ko peva i onoga ko sluša. Kao dete, gutao sam ploče Franka Korelija i to su osećanja koja ne mogu da se izraze rečima. To sam sada osetio na svojoj koži. Kada se nađem pred publikom osetim tanani nevidljivi odnos koji mi znači. Svaki pevač koji se nađe na bini u rukama je svoje publike.

Teškoće na koje je nailazio i nailazi u karijeri posledica su, kaže, velike želje i potrebe da se bavi upravo pevačkom profesijom.
- Mislim, ipak, da je mnogo teže ljudima koji me prate u svemu što se događa. Oni moraju da me slušaju kako neprekidno vežbam. Kada me neko od njih pita da li sam se umorio, znam da to pitanje znači da više ne mogu da me slušaju. Svestan je da je Italija zemlja najvećih tenora na svetu...

- Kao što su se Maradonini saigrači u timu trudili da dostignu njegove bravura, tako se i ja trudim. Pokušavam da iskoristim nasleđe, naročito mislim na Franka Korelija.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Maradonin saigrač
Svetu povlađujemo iz naivnosti
Bespravna gradnja ugrožava Vukov Tršić
Završeni Zoranovi dani, laureat Nenad Jezdić
Svest i savest naroda
 


     


FastCounter by LinkExchange