GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Narodna knjiga" izdala bez dozvole udžbenik matematike za sedmi razred

Đaci uče iz falš knjiga

U Ministarstvu prosvete i sporta kažu da za alternativne udžbenike i dodatnu literaturu izdavači ne moraju da imaju dozvolu jer učenik u slobodno vreme može da čita šta hoće

BEOGRAD - Izdavači i trgovački putnici skoro svaki dan obilaze škole i nude im različite zbirke zadataka, čitanke, radne listove i časopise koji nisu redovno školsko gradivo, ali se mogu koristiti u nastavi kao dodatna literatura. Roditelji učenice koja pohađa jednu beogradsku školu kažu da nastavnici od učenika traže da kupuju različite zbirke koje štampa privatna izdavačka kuća, koja za ovu literaturu nema dozvolu. U Ministarstvu prosvete i sporta rečeno je da za alternativne udžbenike i dodatnu literaturu izdavači ne moraju da imaju dozvolu Ministarstva jer učenik u slobodno vreme može da čita šta hoće. Dozvola je potrebna samo za zvanične udžbenike.

Pre četiri godine Ministarstvo prosvete i sporta započelo je pravljenje novih nastavnih planova i programa, a uskoro bi trebalo da se završi četvrti razred. Svi izdavači mogu štampati udžbenike za prva tri razreda osnovne škole jer za njih postoji dozvola Ministarstva, ali za ostale razrede moraju da sačekaju da se urade novi nastavni programi. Tako da dozvolu za starije razrede imaju samo udžbenici koje štampa Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Međutim, ovih dana se pojavio udžbenik matematike za sedmi razred i geografije za šesti razred koje je izdala "Narodna knjiga". Dragana Litričin-Dunić iz ove izdavačke kuće kaže da član 65 Zakona o udžbenicima ipak otvara mogućnost za štampanje udžbenika od četvrtog do osmog razreda.

Sukob interesa?

Recenziju udžbenika matematike za sedmi razred, koji je izdala "Narodna knjiga", uradio je Ljubomir Protić, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Prema Predlogu zakona o udžbenicima, koji je u proceduri, kvalitet udžbenika ocenjivaće upravo Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
- Ljubomir Protić je radio recenziju udžbenika, dok je procedura za davanje dozvola bila stara, a Ministarstvo je davalo dozvolu. On je veliki stručnjak u ovoj oblasti, a pošto će po novom zakonu Zavod ocenjivati udžbenike, neki smatraju da je ovo sukob interesa. Drugi misle da upravo ljudi poput njega treba da rade na udžbenicima jer su oni u toj oblasti. Mi smo se odlučili za ovu drugu opciju koja je u interesu dece - objašnjava Dragana Litričin-Dunić.

- Ovaj udžbenik matematike rađen je dve godine i, čim se otvori prostor, daćemo udžbenik Ministarstvu na odobravanje. Nadam se da će od jula ući u proceduru. Slično je i sa udžbenikom geografije za sedmi razred koji su napisali nastavnici iz radne grupe za pisanje nastavnih planova i programa. Svakog dana đaci moraju na časove da nose udžbenik za šesti i sedmi razred jer knjige ne prate nastavne programe. Nastavnici su dobro prihvatili ovaj udžbenik i koriste ga u nastavi - objašnjava Dunićeva.

U Ministarstvu prosvete i sporta kažu da je "Narodna knjiga" podnela zahtev za dobijanje dozvole za udžbenik matematike za sedmi razred, ali je naređeno da se u njemu otklone neke greške.

- Oni nemaju dozvolu da štampaju udžbenike za starije razrede. Uputili smo primedbu autoru, ali nigde nije pisalo da posle ispravljanja tih grešaka mogu da štampaju udžbenik kao zvaničan. Ovi udžbenici mogu da se koriste samo kao dodatna literatura - kažu u Ministarstvu prosvete i sporta.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Kupus izbačen iz jelovnika
Sa pruge skrenulo šest miliona evra
Đaci uče iz falš knjiga
Usvojen zakon o dopingu
Rok za prijavu prosvetara za otpremnine ističe danas
Savet za borbu protiv korupcije traži pomoć