GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 13. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jožef Kasa, lider Saveza vojvođanskih Mađara, za Glas javnosti

Na ulici se ne rešava problem

Dobro je što ministar Rasim Ljajić kreči zidove sa grafitima, ali neko drugi bi trebalo da prvo otkrije ko piše te grafite. Kako da budemo zadovoljni radom MUP-a kada grupa fašista upadne na visokoškolsku ustanovu, a da policija ne reaguje ili reaguje sa zakašnjenjem

SUBOTICA - Jožef Kasa, lider Saveza vojvođanskih Mađara, u intervjuu za Glas javnosti govori o radu nadležnih organa vlasti Srbije i Crne Gore, položaju Mađara u Vojvodini, poređenju Kosova i Vojvodine i drugim temama.

Da li ste zadovoljni onim što čini vlast u Srbiji i Crnoj Gori poslednjih nekoliko nedelja?
- Pozdravljam akcije nekih ministarstava, nekih organa vlasti Srbije i Crne Gore, ali neka ministarstva ne rade svoj posao, što znači da nema koordinirane akcije između njih. Dobro je što ministar Rasim Ljajić kreči zidove sa grafitima, ali neko drugi bi trebalo da prvo otkrije ko piše te grafite.

Da li to znači da ste nezadovoljni radom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije?
- Kako da budemo zadovoljni kada grupa fašista može da upadne na visokoškolsku ustanovu, a da policija ne reaguje ili reaguje sa zakašnjenjem. Prvi čovek srpske policije Miroslav Milošević, načelnik Resora javne bezbednosti, umesto da hapsi izgrednike i izazivače incidenata, više voli da politizira i tvrdi da "nešto naduvava" ili "ne naduvava", kao kada je rekao da se međuetnički incidenti u Vojvodini "naduvavaju" iz političko-predizbornih razloga.

Učestvovali ste u radu srpsko-mađarske komisije za manjinska pitanja, koja je u četvrtak održala drugu sednicu u Subotici. Kakvi su vaši utisci?
- Od prve do druge sednice prošlo je više od pola godine. Biću zadovoljan ako se svi zaključci druge sednice sprovedu u delo, a ne da se kao u slučaju zaključaka prve sednice, kasni.

Prokomentarišite skup koji su 1. oktobra organizovale neke nevladine i političke organizacije u centru Subotice?
- Skup ocenjujem neuspelim jer su ga organizovale marginalne političke i druge organizacije i zbog toga je i imao mali odjek. Opravdanost za takav skup postoji, ali Savez vojvođanskih Mađara, a i ja smatramo da se takvi problemi ne rešavaju na ulicama i trgovima već u institucijama sistema, što činimo i što smo u praksi pokazali.

Vidite li neke paralele između dešavanja na Kosmetu i u Vojvodini?
- Vojvođanski Mađari nikada nisu težili separatizmu i otcepljenju, za razliku od kosovskih Albanaca. Tako da poistovetiti situaciju na Kosmetu i Vojvodini baš nije primereno. Mi tražimo autonomiju zbog rešavanja naših pojedinačnih i kolektivnih prava, u okviru ove države kao stabilizirajući faktor. Želimo biti zadovoljna nacionalna manjina i etnička zajednica, koja može da doprinese stabilizaciji u ovoj državi i ekonomskom prosperitetu ove države.

Sledeće nedelje putujete u Strazbur. S kim ćete se tamo susresti i o čemu ćete razgovarati?
- Na ovo pitanje ću vam odgovoriti kada se 21. novembra vratim iz Strazbura.

V. Kostadinov


vesti po rubrikama

^tema

"Kupio" zemlju od mrtvog čoveka
Na ulici se ne rešava problem
Pandemija ptičjeg gripa izvesna
 
 


     


FastCounter by LinkExchange