GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 13. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Popularna psihologija

Lako do samopouzdanja

Ako vi sami ne verujete u sebe, ko će to raditi? Preuzmite kontrolu nad svojim životom. Imate 12 načina da poboljšate svoje samopouzdanje.

- Kontakt očima

Kad održavate kontakt očima dok razgovarate s nekim, pokazujete toj osobi da ste informisani i da verujete u to što kažete. Stručnjaci za govor tela tvrde da kontakt očima treba održavati tokom 60 do 70 odsto vremena trajanja razgovora.

- Strast

Da biste našli svoju strast, postavite sebi četiri pitanja: Šta ste sanjali u detinjstvu? Na koga ste sad ljubomorni? U čemu ste dobri? I šta radite da vam vreme sporije protiče?

- Volite svoje telo

Posmatrajte prijateljicu ili poznatu ličnost koja ima sličnu građu kao vi, ali koja zrači samopouzdanjem. Kako se one kreću? Oponašajte ih i vežbajte pokrete pred ogledalom.

- Karijera

Napravite spisak stvari u kojima ste dobri i postavite je tako da je vidite svakog jutra i da možete obavezno da je vidite pre nego što krenete na posao.

- Držanje

Vaš stav govori sve o vašem samopouzdanju, zato vežbajte da ojačate mišiće trbuha i leđa. Probajte jogu ili pilates.

- Vežbanje

Ako se samo šetate sa svojim partnerom ili imate češće seksualne odnose, vaše telo će proizvoditi hemikalije koje čine da se dobro osećate. Seks je blagi antidepresiv, od koga se ne možete predozirati.

- Slušajte i budite saslušani

Slušajte svog partnera i pazite da on ili ona sluša šta vi imate da kažete. Odvojite vremena za razgovor, tako da vas niko ne prekida. Postarajte se da se nadovežete na ono što je vaš partner ranije rekao kako biste pokazali da ste ga saslušali i razumeli.

- I kosa je važna

Kosa čini čoveka i ženu. Nova frizura vas može preobraziti i dati vam novo samopouzdanje. Prepustite svoju glavu svom frizeru i tražite mu da vam napravi novu frizuru koja će sasvim promeniti vaš izgled.

- Komplimenti

Kad vam neko da kompliment, zapisujte ih u neku svesku i čitajte je kad imate loš dan. Naučite da i vi dajete komplimente i stavite drugima do znanja da cenite to što rade.

- Pozovite prijatelja

Kad vam je potrebna podrška, pozovite prijatelja koji vas može podržati, ali koji će se i naljutiti na vas kad pogrešite. Ne treba vam da vas neko uljuljkuje, to će vas još više udaljiti od bilo kog cilja koji želite da postignete.

- Krećite se

Kad trenirate, vaše telo proizvodi endorfine koji podižu raspoloženje. Ako ne volite da trenirate u teretani, probajte šlaninarenje, ples ili duge šetnje.

- Zainteresujte druge i budite zainteresovani

Imate dva uha, a samo jedna usta - koristite ih ravnomerno u razgovoru. Za dobru komunikaciju potrebno je da slušate više nego što pričate.

Priredila S. Ilić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za nedelju
Pokvarena mašta i prljave strasti
Popularna psihologija: Lako do samopouzdanja
 


     


FastCounter by LinkExchange