GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 13. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


I pretprošla noć u Francuskoj bila je u znaku nasilja

Poziv za nerede na Internetu

Na snazi je zabrana okupljanja, policija je u stanju pripravnosti, a Pariz čuva 3.000 "plavaca"

PARIZ - Francuska policija u stanju je posebne pripravnosti, pošto su vlasti odlučile da i danas zabrane sva javna okupljanja u Parizu, kako bi se efikasno suočile s eventualnim nasiljem u prestonici, najavljenim putem Interneta.

"Da bismo sprečili probleme i remećenje javnog reda, policija je odlučila da uvede zabranu svih okupljanja koja imaju obeležje provokacije ili pretnji na ulicama i drugim javnim mestima", navodi se u saopštenju francuskog MUP-a.

Sve svetske novinske agencije juče su prenele i nov bilans divljanja - pretprošle, tačnije šesnaeste noći nereda zapaljena su 384 vozila, a 162 osobe su privedene na čitavoj teritoriji Francuske.
Više od 3.000 policajaca ovog vikenda raspoređeno je u Parizu, dok se posebno nadgledaju stanice gradskog prevoza, navodi policija i dodaje da je u čitavoj zemlji raspoređeno oko 12.000 policajaca.

"U SMS i porukama emitovanim poslednjih dana putem Interneta poziva se na okupljanje građana 12. novembra u Parizu", navela je juče policija. Francusko ministarstvo pravosuđa saopštilo je juče da je od početka nereda ukupno 358 punoletnih osoba osuđeno na zatvorsku kaznu zbog učešća u nasilju, a da je u pritvoru njih 2.370.

Londonski Fajnenšel tajms juče je u uredničkom komentaru pod naslovom "Opasne iluzije" ocenio da je u ratu Francuske protiv sebe same verovatno došlo do krhkog primirja, ali da nemiri predstavljaju užasno iskustvo za tu zemlju i njen imidž u svetu. List piše i da su ti nemiri raspršili svaki mogući francuski osećaj superiornosti nad SAD i Britanijom u pogledu rasne i verske integracije.


vesti po rubrikama

^svet

Poziv za nerede na Internetu
Rusi izvlače pouke iz lekcije o francuskim nemirima
Tri najveće želje nemačke vlade
Berezovski plaćao proteste u Ukrajini
 


     


FastCounter by LinkExchange