GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 13. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Predsednik Tadić danas u Rusiji na izuzetno važnom zadatku

Konačni plan zavisi od Putina

Srbija privodi kraju posao oko Platforme za Kosmet i sastava tima za pregovore

BEOGRAD - Tražim puno nacionalno i državno jedinstvo u Narodnoj skupštini za poznata načela na kojima se mora rešavati budući status Kosmeta. S takvim jedinstvom, svako očekivanje da Kosmet dobije uslovnu nezavisnost pada u vodu, ponovio je premijer Vojislav Koštunica pred sednicu skupštine o toj temi. Takođe, iz premijerovog kabineta najavljena je za utorak sednica vlade, na kojoj će biti razmatrana Rezolucija o Kosmetu. Međutim, još se ne zna kada će sednica skupštine biti održana, pominje se tek sredina iduće nedelje.

S druge strane, Soren Jesen-Petersen, šef Unmika, najavio je da će pregovori početi uskoro, najkasnije za mesec dana, dakle mora da se požuri. A da vrh vlasti to baš najbolje ne razume, govori i potvrda šefa diplomatije Vuka Draškovića da Srbija i dalje nema ni tim, niti platformu (?!). Inače, o ovom pitanju veoma je teško dobiti zvaničnu informaciju jer čak i naši provereni izvori ne žele da iznose "prljav veš" kada je ovakav nacionalni interes u pitanju. Ipak, uspeli smo da saznamo da i dalje postoje trvenja između dva kabineta i oko teksta, ali i oko tima, jer Tadićevima nikako ne odgovara to što je Koštunica praktično "preuzeo banku".

- Predsednik ide u Rusiju pre svega da bi dobio Putinovu poruku, i od njegovog stava zavisiće i konačan tekst Platforme. Inače, nacrt Rezolucije postoji već sedam dana i baziran je uglavnom na stavovima iz govora Koštunice u Njujorku. Ostalo je još nekoliko koncepcijskih problema oko načina na koji ćemo voditi pregovore, rekao nam je naš izvor, ne želeći da pojašnjava detalje.

- Platforma se radi i kad bude završena, biće objavljena javnosti. Opet, nemojte da me shvatite pogrešno, ali neki novinari ovo ključno državno pitanje posmatraju kao dnevnopolitički problem", rekao nam je Đorđe Mamula, visoki funkcioner DSS-a. Donekle prihvatajući dobronamernu kritiku, ipak smo ga upitali nije li malo čudno što još nemamo tim, ni platformu, dok su Albanci čitav taj posao okončali i usput najavili sednicu skupštine za 17. novembar, gde će proglasiti rezoluciju o nezavisnosti.

- Ne bih da se poredimo sa drugima, a nema ni potrebe. A, što se tiče Albanaca, mislim da oni sada prolaze kroz ono što smo mi u vreme Miloševića - jednoumlje i rezolucije na brzinu. Jednostavno, posao se privodi kraju, usaglašavaju se stavovi svih poslaničkih grupa, a čeka se i povratak predsednika Tadića iz Izraela, kako bi se sve utanačilo, i platforma i konačan sastav tima. Što se tiče sednice skupštine, ne verujem da će biti održana pre srede, jer je u ponedeljak zakazan izbor sudija, a u utorak je budžet", zaključio je Mamula.

M. M.


vesti po rubrikama

^politika

Bez Mladića nema kredita, izvoza...
Konačni plan zavisi od Putina
Bivši partneri protiv Ugljanina
Za novi ustav niko ne mari
Ahtisari: Standardi uslov za status
Povika na konzula SCG u Štutgartu
 


     


FastCounter by LinkExchange