GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 13. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Šta čeka Srbiju posle dramatičnog upozorenja Teodora Merona

Bez Mladića nema kredita, izvoza...

Džejms Lajon: Nema novih sankcija, ali EU i SAD imaju čitav arsenal mogućih pritisaka na SCG

BEOGRAD - Tokom prekjučerašnje posete Beogradu, Teodor Meron, predsednik Haškog tribunala, uputio je našoj zemlji veoma ozbiljnu pretnju, u slučaju nastavka nesaradnje s tim sudom. Kako je preneo Zoran Stanković, ministar odbrane SCG, Meron je rekao da ćemo, ukoliko ne izručimo Mladića do kraja decembra, bićemo izbačeni iz procesa evroatlantskih integracija, a građane Srbije očekuju veoma teški trenuci.

- Evropska unija je već veoma jasno poručila da pregovori o pridruživanju i stabilizaciji zavisi od saradnje SCG sa Hagom, a sličan signal uputio je i Vašington, rekao je za Glas Džejms Lajon, šef kancelarije međunarodne Krizne grupe za SCG, i čovek veoma dobro upućen u odnose snaga u svetu.

On navodi da ne bi trebalo da budemo iznenađeni ukoliko Unija 15. decembra, dokle je rok za izručenje Mladića, prekine pregovore sa Srbijom i nastavi ih samo sa Crnom Gorom.

- Što se tiče Srbije, ne treba očekivati nove ekonomske sankcije jer se to sigurno neće dogoditi, ali Evropa i SAD imaju čitav arsenal vidova pritisaka na našu zemlju. To se pre svega odnosi na uskraćivanje pristupa svetskim finansijskim institucijama, dakle Srbija bi mogla ostati bez povoljnih kredita i donacija. Pored toga, vid pritiska mogao bi da bude i ukidanje statusa povlašćene nacije u izvozu pre svega poljoprivrednih proizvoda, za koji se Beograd dosad izborio i to bi se i te kako odrazilo na ekonomiju i standard građana. U svakom slučaju, konačnu odluku o tome doneće Brisel i Vašington, u zavisnosti od događaja do polovine decembra, rekao je Lajon.

- Očigledno je da više ne možemo da se provlačimo i da smo doterali cara do duvara, kaže Đorđe Vukadinović, politički analitičar. Po njegovim rečima, ovo upozorenje jeste dramatično, ali treba imati u vidu i da je Meron odlazeći predsednik, kao i činjenicu da Hag više nema božanski autoritet u svetu, što govori i primer Hrvatske.

- Dakle, upozorenje ipak treba shvatiti ozbiljno, pre svega zato što su nam pozicije pred pregovore sa EU i oko Kosmeta ionako slabe. Mi ovde obično smatramo da je jedina kazna novi embargo, ali to se neće desiti, osim što će nam pregovaračke pozicije još više oslabiti, a poznato je da nemamo neku uticajnu državu koja bi stala iza nas, kaže Vukadinović.

M. M.


vesti po rubrikama

^politika

Bez Mladića nema kredita, izvoza...
Konačni plan zavisi od Putina
Bivši partneri protiv Ugljanina
Za novi ustav niko ne mari
Ahtisari: Standardi uslov za status
Povika na konzula SCG u Štutgartu
 


     


FastCounter by LinkExchange