GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 13. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dejan Đurović u susret 25. rođendanu Dragstora ozbiljne muzike

Disk džokej u svetu ozbiljne muzike

Jubilej poznate radio-emisije obeležiće u Kolarcu porodica Bogino, duo Nikolajević-Kršić, čelista Anatolij Liberman i flautista Nikola Petrović Njegoš

Dragstor ozbiljne muzike Beograda 202 , sada već kultna radio-emisija obeležiće 25. rođendan 14. novembra u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini - pod brižnim okom svog tvorca i voditelja Dejana Đurovića. Dramski umetnik po obrazovanju, poznat po zanimljivim TV i pozorišnim ulogama, Đurović sam kaže kako pre 25 godina nije ni slutio da će "Dragstor ozbiljne muzike" inspirisati i pokrenuti mnoge druge stvari i postati njegova lična karta. Komunikativan i prijatan sagovornik, rado je prokomentarisao predstojeći koncert u Kolarcu i otkrio neke malo poznate detalje o "Dragstoru".

- Na programu će biti dela Skrjabina, Bjelinskog, Sen-Sansa, Masnea, Britna, Konstantina Babića, Erika Satija. Izvešće ih porodica Bogino - pijanista Konstantin, njegova supruga Miomira Vitas, sopran, i tri sina: Bogdan, gitarista, Viktor, pijanista i Ljov Teodor, violinista. Nastupiće i Anatolij Liberman, čelista, koji je prava zvezda! Zatim klavirski duo Nikolajević-Kršić i, kao najveća atrakcija, solista na flauti Nikola Petrović Njegoš, koji je inače unuk kralja Nikole.

Osvrćući se na dosadašnja dostignuća "Dragstora", Đurović posebno ističe kako je uporedo sa emisijom organizovano oko sedamdeset javnih nastupa u svim relevantnim salama u gradu. Dva puta je realizovan radio- most Beograd-Pariz, objavljeno je sedam long-plej ploča i jedan kompakt- disk...

- Zahvaljujući ovoj radio-emisiji, proistekla je ideja za TV emisiju "Subotom uveče", koja je 1990. pokrenuta sa Snežanom Nikolajević i Aleksandrom Mandićem. Ona traje 16 godina i odnedavno je promenila naziv "Nedeljom uveče". Koncert na Kolarcu biće 1282. po redu i moći će da se čuje u 23 časa na talasima Beograda 202.

Zanimljivo je da je Dejan Đurović na ideju o pokretanju "Dragstora ozbiljne muzike" došao gotovo slučajno.
- Kao glumac, imao sam status slobodnog umetnika, i u jesen 1980. bio sam bez angažmana. Bio je to čuveni "holivudski trenutak" kada sam završio seriju "Neven", koja je postigla veliki uspeh, ali bez novih ponuda. Kažem holivudski trenutak, zato što u Americi glumci koji trenutno nisu angažovani rade kao kelneri.

Obzirom da to ovde ne postoji, došao sam na ideju da, poput dragstora zabavne muzike, napravim nešto slično u svetu ozbiljne muzike. Iskoristio sam terminologiju roka i popa, bio sam neka vrsta disk džokeja ozbiljne muzike, pravio sam top-liste klasičnih dela, birao hitove, negovao želje slušalaca. Ponosan sam, što će svako, kad se pomene Beograd 202, odmah spomenuti "Dragstor", što znači da je on postao brend. Za tu emisiju dobio sam godišnju nagradu RTS-a 1983. i Zlatni mikrofon.

Našu nedoumicu da li je muzički obrazovan, i u kojoj meri, odmah razrešava na sledeći način.
-Klavir sam svirao samo dve godine, kao dečak, dok sam živeo u Francuskoj. Međutim, uvek sam bio fan svega lepog u muzici. Sećam se da mi je na Akademiji predavao Josif Enriko i jednom prilikom me on sretne na koncertu u Kolarčevoj zadužbini i u šali mi kaže: - Koja je to cura zbog koje si ti večeras ovde? Uvek sam poštovao ljude iz sveta ozbiljne muzike, sebe sam doživljavao kao njihovog advokata. U početku je, naravno, bilo dosta otpora, mnogi su govorili - ma kakav "Dragstor"... Ali, moje namere su bile čiste i plemenite, tako da su me brzo prihvatili.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Disk džokej u svetu ozbiljne muzike
Život uvek nađe put
 


     


FastCounter by LinkExchange