GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 13. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Direkciji za puteve kažu da nikome ne duguju, putari tvrde suprotno

Dug narastao na 16 miliona evra

Pitanje neisplaćenih obaveza je veštačko pitanje, pošto je sve plaćeno, tvrdi Branko Jocić, direktor Direkcije. Zoran Drobnjak, tehnički direktor PZP "Beograd" kaže da dug postoji

BEOGRAD - Milovan Marković, poslanik Demokratske stranke, optužio je pre nekoliko dana Velimira Ilića, ministra za kapitalne investicije da je Direkciju za puteve uvalio u dug od četiri miliona dinara. "Tek što su dugovi Direkciji od devet miliona dinara nekako sanirani, Ilić je uvodeći podizvođače mimo utvrđene procedure, napravio novi dug, tako da će buduće Javno preduzeće za puteve, pre nego što je i zaživelo, imati dug", rekao je Marković.

Obustavljeni radovi

U decembru prošle godine Republička direkcija za puteve donela je odluku o obustavi radova na svim investicionim projektima koji se finansiraju iz budžeta Direkcije. Taj nalog obnovljen je u martu ove godine, zbog daljeg nedostatka sredstva za finansiranje. Nakon dogovora Vlade Srbije, Ministarstava finansija i kapitalnih investicija i Direkcije za puteve, novac za isplatu dugova našao se u privatizacionom fondu.

Direktor Direkcije za puteve Branko Jocić, međutim, kaže da će se u novo preduzeće preneti samo zaostale obaveze prema izvođačima radova, kao i sudski sporovi koji su u toku, jer oni ne mogu da se prekinu. "Pitanje dugova je veštačko pitanje, pošto je sve plaćeno", tvrdi Jocić i odbacuje optužbe da Direkcija kasni u isplati dugova putarima.

- Do sada je plaćeno više od sedam milijardi dinara putarima na ime dugovanja, a u toku je isplata za jul. U ugovorima je definisano da je rok plaćanja do 60 dana. Trebalo bi da isplaćujemo obaveze za avgust, a isplaćujemo za jul, što znači da se kasni 15 do 20 dana. Podsećam da smo ove godine izmirili najveći deo prošlogodišnjih obaveza i to iz sredstava dobijenih privatizacijom putnih firmi - kaže Jocić.

Dug države prema putarima neće zaustaviti radove, kažu u građevinskim firmama, ali je to ipak problem. Zoran Drobnjak, tehnički direktor Preduzeća za puteve "Beograd" tvrdi da Republička direkcija za puteve duguje toj firmi 16 miliona evra za radove u ovoj godini. "Pare jesu problem, teško radimo, ali moramo da čekamo isplatu. Nema nam druge. Direkcija je jedini investitor koga imamo i kakav je takav je, naš je", kaže Drobnjak i dodaje da, bez obzira na taj problem, ovo preduzeće isplaćuje plate radnicima, ali se situacija komplikuje kada treba platiti obaveze dobavljačima. "Nismo odredili nikakav rok do kada ćemo raditi. Za sada, Direkcija kasni mesec dana u isplati zaostalih dugovanja prema svim putnim preduzećima, ne samo prema našem", navodi Drobnjak.

A.M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Dug narastao na 16 miliona evra
Akcionari čekaju dogovor biznismena
Monopoli sprečavaju napredak