GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Predsednik Haškog tribunala juče ukorio premijera Vojislava Koštunicu

Meron očitao lekciju

Ima više od šest meseci od kada je neki optuženik prebačen u Hag. Mladića i Karadžića ne traži međunarodna zajednica radi ispunjenja pravde već radi interesa SCG, poručio Meron

BEOGRAD - Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron žestoko je juče ukorio srpskog premijera Vojislava Koštunicu zbog nesaradnje sa Sudom, a čelnik srpske vlade nije našao za shodno ni da se pojavi pred novinarima posle sastanka s gostom iz Haga. Meron je "jasno" juče stavio do znanja Koštunici da saradnju s Hagom ne ocenjuje rečima i retorikom, već delima i rezultatima.

- Međunarodna zajednica je zaista nestrpljiva zbog velikog odlaganja u ispunjenju preostalih međunarodnih obaveza Srbije. Ovo se naročito odnosi na neizručenje Ratka Mladića, kao i na odsustvo vidljive i potpune saradnje da se uhvati i prebaci Radovan Karadžić, ali i ostali begunci koji su nadomak vlasti u Beogradu - rekao je juče Meron i podsetio da je to značajno pošto je EU počela pregovore sa SCG.

Gde je premijer?

Naša redakcija poslala je dopis Kancelariji za saradnju s medijima u kojem smo ih pitali zašto se Koštunica nije juče obratio novinarima zajedno s Meronom. Odgovor nismo dobili.

Čelnik Tribunala je kazao i da je svestan da je "u poslednjih godinu dana video značajan napredak u saradnji Vlade Srbije i Tribunala, uključujući transfer 13 lica".

- Ima više od šest meseci od kada je neki optuženik prebačen u Hag. Dolazak Mladića i Karadžića u Hag, kao i ostalih begunaca, ne traži međunarodna zajednica radi ispunjenja pravde, već radi interesa SCG. To bi bilo i ispunjenje moralne obaveze Srbije da izruči lica koja su optužena za grozne zločine, a što je u suprotnosti s herojskom tradicijom srpskog naroda - naglasio je Meron.

On je kazao i da bi bilo "tragično" ako bi već postignuti napredak bio zaustavljen i negativno se odrazio na napredak SCG ka EU, Partnerstvu za mir i međunarodnoj zajednici.
- Predsednik Vlade Srbije nedvosmisleno mi je govorio o stopostotnoj spremnosti za ispunjenje preostalih obaveza. Zahvalan sam mu na tome, ali saradnja nije na rečima, već delima - zaključio je Meron.

Rok za Mladića do kraja godine

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron dao je vlastima u Srbiji rok da do kraja godine tom sudu izruče Ratka Mladića. U suprotnom, Srbija će biti "izbačena" iz procesa evroatlanskih integracija, rekao je sinoć za RTS ministar odbrane SCG Zoran Stanković. On je izjavio da mu je Meron rekao i da će, ako ta obaveza ne bude ispunjena do određenog roka, za građane Srbije naići "veoma teški trenuci".

Koštunica se nije obratio novinarima, ali je sat kasnije iz vlade stiglo saopštenje u kome se nijednom rečju ne pominje da je predsednik Tribunala tokom jučerašnjeg sastanka bilo šta tražio. Premijer ne pominje ni Karadžića, ni Mladića, a kamoli bilo kakve zahteve Haga koje je Meron preneo. Koštunica je javnosti samo saopštio da je predsednik Tribunala "izrazio žaljenje što uskoro odlazi sa te funkcije a da se neki od najznačajnijih optuženika ne nalaze u Hagu".

U saopštenju piše i da je Meron istakao "da je Srbija ostvarila veoma značajne rezultate u saradnji sa Tribunalom od njegove poslednje posete Beogradu, u martu ove godine", kao i da je "dosadašnja saradnja dovela do poboljšanja sveobuhvatnih odnosa SCG sa međunarodnom zajednicom, što je i krunisano otpočinjanjem pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU".

U istom tekstu piše i kako je Koštunica istakao da "postoji jasna i nedvosmislena volja svih državnih organa da se što pre i u potpunosti reši pitanje saradnje sa Haškim tribunalom" i ukazao da je "dosadašnji dobar tok saradnje značajno doprineo da se promeni ukupno raspoloženje javnosti i da sada postoji jasna i puna podrška da se do kraja i uspešno okonča saradnja sa Tribunalom".

- Premijer je rekao i da dvosmerna saradnja, koja uključuje i puštanje optuženih na slobodu do početka suđenja, značajno utiče da se do kraja privede saradnja sa Hagom - stoji u saopštenju.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

Meron očitao lekciju
Budžet zavisi od socijalista
Davinićev pomoćnik iz osvete "lansirao" satelit
Suđenje prekinuto zbog bolesti Miloševića
Bez ustava nema sporazuma s EU
Drašković: Pregovori o Kosmetu u Beču
Policajci provocirali Srbe
Za ugovor znali svi
 


     


FastCounter by LinkExchange