GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sudije i advokati podeljenog mišljenja o skici ubice premijera

"Robot" dokaz ili varka?

Sudija Vučko Mirčić tvrdi da se u štampi posle ubistva Zorana Đinđića pojavilo mnogo izjava navodnih stručnjaka. Maja Kovačević-Tomić navodi da je prepoznavanje pouzdanije od foto-robota, dok advokati sumnjaju da neko smišljeno prikriva tragove

BEOGRAD - U štampi se od početka istrage o ubistvu Zorana Đinđića pojavilo mnogo izjava navodnih stručnjaka, a ja sam protiv vođenja postupaka preko medija. To je posao suda. Bilo bi nezakonito da bilo šta kažem, jer bi ispalo da opravdavam optužnicu, ili da se branim od nečega - izjavio je juče za Glas sudija Vučko Mirčić, koji je vodio istragu o ubistvu premijera. Mirčić nije želeo da komentariše pisanje NIN-a o navodnom otkriću identiteta dosad nepoznatog učesnika u atentatu na Zorana Đinđića po čijem je liku, 2003. godine, sastavljen već zaboravljeni foto-robot.

Nedeljnik NIN je objavio da je reč je o muškarcu koji je dan pre ubistva premijera, u metaliksivom džipu zagrebačkih tablica, ušao u Srbiju iz Hrvatske preko prelaza Batrovci. NIN tvrdi da je reč o bivšem legionaru iz Hrvatske, po imenu Rajmond Rojnik i Nedeljko Duduković. Po tog muškaraca, starog oko 33 godine, došao je Boško Jović, pripadnik JSO-a, tražeći da puste njegovog prijatelja iz Legije stranaca bez procedure, ali su službenici ipak zabeležili njegove podatke.

Sledećeg dana u Batrovce je stigao foto-robot iz beogradskog MUP-a, sačinjen na osnovu iskaza tri svedoka iz Gepratove, a jedan od službenika je tada prepoznao legionara iz Hrvatske, koji je dan ranije ušao u zemlju. Ta informacija je prosleđena UBPOK-u i policiji, ali prema pisanju NIN-a, istraga se kasnije nije bavila osobom sa foto-robota, niti su kao svedoka saslušali Jovića, koji radi u SAJ-u. Sudija Marko Kljajević je na suđenju saopštio da foto-robota nema uopšte u sudskim spisima.

Sudija Maja Kovačević-Tomić, portparol Specijalnog suda, objašnjava da je foto-robot polazna tačka za policiju, ali da je nepouzdan.
- Po pravilu, foto-robot služi policiji da bi krenula u određenom pravcu, ali je prepoznavanje pouzdaniji dokaz. Sud ne traga za drugim izvršiocem jer imamo osumnjičenog Zvezdana Jovanovića. Ukoliko neko smatra da foto-robot treba da stoji u sudskim spisima, neka obrazloži šta bi se time dokazalo - kaže Kovačević-Tomić.

Međutim, Branko Bugarski, svedok iz Gepratove, na osnovu čijeg je iskaza i sačinjen foto-robot, juče je rekao da i dalje ostaje pri stavu da je osoba sa foto-robota jedan od atentatora.
- Od početka do kraja ostajem pri tome - kratko nam je rekao Bugarski.

Advokat Marko Milivojević, branilac Milorada Ulemeka Legije, kaže da je odbrana od početka zastupala tezu da optuženi nisu ubili Đinđića, već da je to neko treći. Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića, naglašava da neko smišljeno krije foto-robota.

D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

"Robot" dokaz ili varka?
Pretukli ženu i oteli 770 evra!
Dvoje poginulo
Petorica učenika u pritvoru