GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


I posle završenih pregovora sa MMF-om, penzioneri opet zbunjeni

Nestala još 1,5 penzija

Posle najave da će od ovog meseca penzioneri primati redovno penzije, mesec za mesec, ostaje otvoreno i svima nejasno pitanje šta će biti sa polovinom ovogodišnje avgustovske i celom septembarskom isplatom

BEOGRAD - Iako je sada već izvesno da će, posle dugih pregovora sa MMF-om, penzionerima u naredne dve godine ipak biti vraćen zaostali dug i to u kešu, ostaje otvoreno i svima nejasno pitanje šta će biti sa polovinom ovogodišnje avgustovske i celom septembarskom penzijom. Naime, u Ministarstvu finansija kažu da će od ovog meseca penzioneri primati redovno penzije, mesec za mesec, što znači da im je prva sledeća penzija biti za oktobar, iako je na poslednjem čeku koji su primili bila uplata za prvu polovinu avgusta. Prema rečima Živorada Pantića, predsednika Sindikata penzionera "Nezavisnost", najstariji građani i dalje smatraju da je reč o nekoj vrsti manipulacije.

- Niko nam nije objasnio šta će se dogoditi s tom 1,5 penzijom i kada će nam i da li će ona uopšte biti isplaćena. Međutim, čak ni dogovor koji je postigli naša vlada sa MMF-om o regulisanju zaostalih penzija, koje će nam biti isplaćivane narednih godina, nije ispoštovan. Prvo je trebalo da nam dug bude isplaćen u tri godišnje rate, a prva je bila predviđena za 20. januar 2006. godinu. Sada se odjednom priča nešto sasvim drugo - u decembru ćemo primiti samo jedan deo duga, a ostatak u julu 2006. godine, što faktički znači da će nam celokupni zaostali dug biti isplaćen u šest ili više rata.

Niko, naravno, ne može da nam garantuje to kako će isplata biti nastavljena i na koliko delova će biti podeljen ostatak duga, kao i to da li ćemo ga primati jednom ili dva puta godišnje, sve do 2008. godine - kaže Pantić i dodaje da takva situacija ponovo može nadležnima da ostavi dovoljno prostora za manipulaciju.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da će najstarijim građanima u Srbiji u decembru, uz redovnu novembarsku penziju, biti isplaćeno četiri milijarde dinara, a još toliko će dobiti i u julu sledeće godine. Isplata duga u gotovini, a ne u obveznicama, kako je bilo planirano, za 1.240.000 penzionera biće nastavljena i u 2007. godini, a potpuno završena godinu dana kasnije.

Ceo penzionerski dug nastao je višegodišnjim pomeranjima datuma isplata, a prva rata, kako je bilo predviđeno sve do okončanja pregovora sa MMF-om, trebalo je da stigne u nominalnom iznosu. Druge dve bi bile uvećane za kamatu od 7,5 odsto godišnje.

M. S. B.


vesti po rubrikama

^društvo

Zbog uvrede - u ludnicu!
Nestala još 1,5 penzija
Lečili čak i leukemiju šećernom vodicom
"Tamiflu" samo uz recept
Krivične prijave protiv veledrogerija