GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Boško Grujić iako zdrav dva puta smeštan u psihijatrijske bolnice

Zbog uvrede - u ludnicu!

Opštinski moćnici optužili ga za uvredu i klevetu, a kasnije je proglašen za "opasnog po okolinu". Zlostavljan je i maltretiran u mnogim psihijatrijskim ustanovama. Pod teškim sedativima izvodili su ga pred sudiju zbog čega nije mogao ni da prepozna članove svoje porodice

STARA PAZOVA - O zloupotrebi psihijatrije u političke svrhe, o čemu je Glas pisao, najbolje svedoči primer Boška Grujića, poslastičara iz Stare Pazove. On je, zbog slobodnog izražavanja mišljenja, završio u Psihijatrijskoj bolnici Centralnog zatvora, a kasnije je prebačen na neuropsihijatrijsku kliniku "Dr Slavoljub Bakalović" u Vršcu. Prema njegovim rečima, lekari su mu prvo postavili tešku dijagnozu - "paranoidna psihoza, neuračunljivost i nesposobnost da shvata posledice", da bi kasnije druga lekarska komisija utvrdila da za tako teško oboljenje nema osnova.

- Revoltiran postupcima opštinskih vlasti, poslednjih nekoliko godina javno sam i bez straha pričao o zloupotrebama koje su ovi moćnici radili, zbog čega sam, osim toga što sam fizički bio zlostavljan i maltretiran, završio u ludnici. Od 13. jula do 25. septembra 2004. godine boravio sam u psihijatrijskim ustanovama u Beogradu i Vršcu sa alkoholičarima, narkomanima i ubicama samo zato što su me opštinski moćnici optužili za uvredu i klevetu.

Na montiranom sudskom procesu lažno su me proglasili i za "opasnog po okolinu", što je bio i više nego dobar razlog da mi se izrekne mera čuvanja u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi - ispričao je Grujić. On je rekao da ni to nije bio kraj medicinskoj torturi, jer su ga kasnije pod teškim sedativima izvodili pred sudiju zbog čega nije mogao ni da prepozna članove svoje porodice.

- I ponovo je pravda bila pogažena. Na svu sreću, Vladimir Božović, generalni inspektor MUP-a Srbije, uspeo je da mi pomogne i izvuče me sa psihijatrijskog odeljenja Centralnog zatvora, odakle sam prebačen u bolnicu "Dr Slavoljub Bakalović" u Vršcu, gde su uslovi života i lečenja mnogo bolji. Lekarska komisije te neuropsihijatrijske ustanove utvrdila je da ne bolujem ni od kakave paranoje i neuračunljivosti - navodi Grujić i dodaje da je Centar za socijalni rad u Staroj Pazovi, na osnovu lažnih lekarskih nalaza, pokušao da mu oduzme i poslovnu sposobnost, ali da su lekari bolnice u Vršcu to odbili.

On tvrdi da je sada izvesno da su ove dve bolnice za njega bile političko kažnjavanje, a ne lečenje, jer je iz obe izašao mnogo bolesniji i nesigurniji, a u njih je smešten potpuno zdrav.

- Mene su sudovi i psihijatri optužili i osudili samo zbog navodnog verbalnog delikta, zbog kojeg sam ja proglašen neuračunljivim i zatvoren u ludnicu. Iako sam sada na slobodi, i dalje sam izložen stalnim zastrašivanjima, pritiscima, pretnjama, a posao niko ne želi da mi da, jer se svi poslodavci plaše. Na svu imovinu stavljena mi je hipoteka, a telefon mi se prisluškuje, što samo govori da mi se život, na pravdi Boga, pretvorio u pakao - ogorčen je Grujić.

Poslednji slučaj zloupotrebe psihijatrije i bezakonja, kako kažu u Pokretu za zaštitu ljudskih prava, jeste slučaj lekara Jasne Jovanović, koja je dospela u Psihijatrijsku bolnicu "Laza Lazarević" jer je imala jak napad gušenja, od čega je patila duže vreme. Lekari su joj rekli da su njene tegobe duševne prirode i zbog toga je u bolnici zadržana 20 dana. Bez ikakvog pregleda dobijala je injekcije i veoma jake psihofarmaceutike, a ni dan-danas ne zna koje je injekcije primala, jer joj je zaprećeno da će, ukoliko se previše bude raspitivala, boravak biti produžen.

Broj obolelih se povećava

I dok na psihijatrijskim odeljenjima leže ljudi koji su zdravi i tamo, umesto lečenja, služe političku kaznu, istraživanja pokazuju da je psihijatrijskih bolesnika koji slobodno šetaju po ulicama sve više. Lekari Instituta za zaštitu zdravlja Srbije na dijagnostičko-polikliničkom odeljenju godišnje pregledaju oko 25.000 ljudi, a analize svakog meseca pokazuju da se broj obolelih povećava. Za poslednje tri godine kod nas je broj mentalnih poremećaja veći za 12 odsto. S druge strane, psihijatri tvrde da je bolesnih koji su registrovani u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ambulantama, domovima zdravlja u poslednje tri-četiri godine manje. Međutim, treba imati u vidu činjenicu da je to broj oboljenja, a ne obolelih, kojih je sigurno još više. Stručnjaci smatraju da kod nas 29 odsto izbeglica ima mentalne poremećaje, imamo 56 odsto seksualno zlostavljanih žena, 75 odsto osoba je izloženo torturi, a psihijatrijski problem ima i 11 odsto zdrave populacije. Prema nekim analizama, na prvom mestu oboljenja su neurološki, stresogeni i stomatorni poremećaji, dok su na drugom poremećaji raspoloženja i afektivni poremećaji. Treće mesto zauzimaju najteži oblici šizofrenije, šizoidni i sumanuti poremećaji. Slede alkoholizam, demencija - bolest starih ljudi, retardiomentalni i drugi duševni poremećaji ponašanja.

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Zbog uvrede - u ludnicu!
Nestala još 1,5 penzija
Lečili čak i leukemiju šećernom vodicom
"Tamiflu" samo uz recept
Krivične prijave protiv veledrogerija